Menu
Blijf gezond aan het werk ook thuis: tips

Het Corona virus heeft de hele wereld in zijn greep. Er wordt veel over gesproken en gezegd en iedereen heeft zorgen. De VCP wil allen die in vitale beroepen werken, zoals de zorg en politie heel veel sterkte wensen. Jullie zijn de professionals die Nederland dragen. Tegelijk moeten velen van ons ‘gewoon’ ons werk doen in een thuissituatie. Dit brengt allerlei problemen en risico’s met zich mee. De VCP wil jullie daarom wat tips meegeven.

Allereerst geef jezelf tijd om te wennen

Of je alleen bent of met kinderen: wees vooral niet te streng voor jezelf. Dit is een rare tijd voor ons allemaal. Misschien ben jij of iemand in het gezin wat angstig, misschien ben je laconiek of vind je het allemaal ontzettend vervelend om zo ineens uit je routine gegooid te worden. Misschien ben je nog aan het zoeken hoe het allemaal te doen, zie je vooral de nadelen of kom je tot de ontdekking dat home scholing best lastig is. Alle emoties en gedachten zijn begrijpelijk, wees niet te streng en geef jezelf en je gezin de tijd om te wennen en te zoeken naar wat kan en niet kan.

Gezondheid: fysiek en mentaal (!)

Blijf bewegen en eet gezond. Nu het lastiger is om naar buiten te gaan, de sportscholen dicht zijn en je dagelijkse trip naar het werk er niet meer in zit is het des te belangrijker dat je toch beweegt. Je kan nog steeds gaan rennen of lopen, maar houd genoeg afstand van anderen. Als je meer binnen sport zoekt, veel sportscholen geven nu gratis online lessen. Plan het in en zorg voor jezelf, selfcare is belangrijk en houdt je fysiek en mentaal gezond. Ook thuis zijn er ‘arbeidsrisico’s’ en kun je burned out raken. Blijf ook gezond eten en drinken. Hierdoor blijf je je fitter voelen en is verstandig als het moeilijker is om te blijven bewegen.

Routine en werkplek

Blijf voor routine zorgen. Sta op normale tijden op, eet op normale tijden. Maak een planning voor de dag als dat je helpt. Kies een werkplek die voor jou werkt, een eigen hoek of kamer. Met gezin aan tafel werken. Dit kan voor iedereen anders zijn. Kijk ook terug op de dag wat goed ging, niet alleen naar wat fout ging. Zorg ook voor een duidelijk moment wanneer de werkdag eindigt. Communiceer daarin goed met je ‘thuiscollega’s’, maar ook met je online collega’s. Het is erg belangrijk om geregeld contact te hebben met collega’s. Al was het maar om ze te laten weten dat je gezond bent. Heb niet alleen contact zakelijk, maar vraag ook hoe het gaat. Of er hulp nodig is. Zorg voor een laagdrempelige open communicatie, samen op afstand.

Kinderen

Thuiswerken met kinderen vormt een uitdaging, zeker wanneer je dit niet gewend bent. Vergeet niet: je bent ouder eerst. Bedenk dat voor kinderen de verwarring nog groter is dan voor jou. Kinderen hebben routine nog meer nodig dan volwassenen. En van de een op andere dag zijn ze thuis. Moeten ze wel schoolwerk doen, terwijl het speelgoed naast ze ligt. Tegelijk hebben ze al veel gehoord over het coronavirus en zijn ze misschien, zonder dat ze het zeggen, bang. Dus als dingen niet goed gaan, accepteer het en ga als dat kan samen op zoek naar wat kan. Met hele kleine kinderen is dat een heel stuk lastiger, maar hoe lastig dat ook is, blijf je realiseren dat het ook voor hen heel raar is dat papa en mama ineens de hele tijd thuis zijn. Zij moeten ook wennen aan het nieuwe normaal. Heb je meer tips nodig voor knutselen of wat dan ook, internet en apps bieden veel mogelijkheden, of zoek contact met andere ouders, docent of met opvang voor tips. Laat je kind ook contact houden met vriendjes via bijvoorbeeld videobellen.

Afleiding

Niemand kan urenlang achter elkaar gefocust werken. Niet op het werk en niet thuis. Op het werk zoeken we afleiding door even naar het koffieapparaat te lopen, een praatje maken of wat dan ook. Het is prima om dat thuis ook te doen. Zet een was aan, neem tijd om even in de tuin te werken rond lunchtijd. Doe een koffiemoment met kinderen of online collega’s. Thuiswerken geeft op zich al veel afleiding, maar afleiding kan juist ook een hulp zijn.

Laatste nieuws

Los de hardheden in de WIA op en voorkom brede stelseldiscussie

23 april 2024

Los de hardheden in de WIA op en voorkom brede stelseldiscussie

VCP YP: Bijeenkomst over de nieuwe pensioenwet, ook voor jou relevant!

22 april 2024

VCP YP: Bijeenkomst over de nieuwe pensioenwet, ook voor jou relevant!

CRvB: Meer ruimte voor uitkeringsinstanties om af te zien van een terugvordering

22 april 2024

CRvB: Meer ruimte voor uitkeringsinstanties om af te zien van een terugvordering

Meer nieuws