Menu
Bonden dringen opnieuw aan op aanpassing rekenregels pensioen

De vakcentrales VCP, FNV en CNV hebben in een brief  naar de Tweede Kamer andermaal aangedrongen op aanpassing van de rekenregels die pensioenfondsen nu gebruiken om vast te stellen of ze voldoende geld in kas hebben om de pensioenen te kunnen verhogen. De brief is verzonden in de aanloop naar een debat met minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Jarenlang geen indexering
Door de strenge rekenregels zijn veel pensioenen van werknemers en pensioengerechtigden jarenlang niet verhoogd, in sommige gevallen zijn de pensioenen zelfs omlaag gegaan. De vakcentrales willen dat de pensioenfondsen in staat worden gesteld om de pensioenen weer te verhogen. “Het is nog steeds van het grootste belang en inmiddels uitermate urgent dat er binnen het huidige contract op korte termijn maatregelen worden genomen die het indexatieperspectief voor alle pensioendeelnemers (actieven, slapers en pensioengerechtigden) naar voren haalt”, zo staat in de brief.

Partner- en kindbegrip
De vakcentrales dringen verder aan op goede informatieverstrekking en communicatie over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor partnerpensioen. Ze vragen in het bijzonder aandacht voor de verschillende definities die worden gehanteerd bij het wezenpensioen en het kindbegrip. Daarnaast maken ze zich sterk voor uniformering van het partnerbegrip middels een aangescherpte aanbeveling van de Stichting van de Arbeid.

Onderhandelingen
In de brief zeggen VCP, FNV en CNV het te betreuren dat tussenstanden van de onderhandelingen enige weken geleden op straat zijn komen te liggen. Hierdoor kunnen allerlei misverstanden ontstaan, zowel bij deelnemers als in de politiek. “Dat doet het vertrouwen geen goed. De FNV, VCP en CNV laten zich hierdoor niet afleiden en continueren vanuit de inhoud het onderhandelingsproces”, aldus de brief.

Lees hier de volledige brief.

Laatste nieuws

In memoriam Wolter Muller

2 december 2023

In memoriam Wolter Muller

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

28 november 2023

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

28 november 2023

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

Meer nieuws