Menu
Compensatie energierekening brengt kosten gasverbruik niet omlaag

Het is goed dat het kabinet compensatie beschikbaar stelt voor de hogere energieprijzen, maar het zal niet overal op de goede plek terechtkomen. Huishoudens met een hoge gasrekening zullen teleurgesteld zijn en zich bekocht voelen. De compensatie richt zich op de elektriciteitsrekening, terwijl de gasprijs nu juist het probleem is, waarschuwt VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk.

Belastingmaatregelen elektriciteit

Het kabinet kondigde eerder aan de Nederlandse huishoudens voor ruim 400 euro tegemoet te komen. Het heeft daarbij gekozen voor twee belastingmaatregelen die nu worden uitgewerkt. De maatregelen hebben geen betrekking op gas en warmte, maar op elektriciteit. Enerzijds verhoogt kabinet de belastingkorting op de energierekening. Daarnaast wordt het tarief op de eerste schijf elektriciteit verlaagd. Voor een huishouden met een gemiddeld elektriciteitsverbruik betekent dat een tegemoetkoming van in totaal 430 euro.

Probleem bij gas en warmte

“Huishoudens die op gas en warmte stoken zullen gewoon te maken krijgen met de hoge kosten. Het kabinet verandert daar niets aan, maar focust op elektriciteit. Mensen met een goed geïsoleerd huis zijn spekkoper, maar het omgekeerde is ook het geval. Wie toevallig zijn huis nog niet heeft verduurzaamd of in een huurhuis woont waar de eigenaar niets doet, zal ook volgend jaar tegen een hogere energierekening aankijken. De voorstellen van het kabinet zijn dus vrij ongericht en mensen zullen daar bij de afrekening tegenaan lopen”, zegt VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk.

 

Laatste nieuws

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

12 juni 2024

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

Positief over initiatiefwetsvoorstel voor rouwverlof

12 juni 2024

Positief over initiatiefwetsvoorstel voor rouwverlof

Volgende stap in RVU-actie politie

11 juni 2024

Volgende stap in RVU-actie politie

Meer nieuws