Menu
Compensatie nieuwe pensioenstelsel binnen pensioendomein

De VCP vindt het verstandig wanneer de afschaffing van de doorsneesystematiek of de overgang naar een ander contract binnen het pensioendomein wordt gecompenseerd. Pensioen is belangrijk en van de lange termijn en als daar schade aan wordt toegebracht moet dat worden hersteld.

Afspraken Pensioenakkoord

De VCP reageert hiermee op diverse uitlatingen in het vakblad PensioenPro van onder andere de AWVN en zelfs een medewerker van de DNB die hebben aangegeven dat compensatie van pensioenschade ook in loon en theoretisch zelf in de vorm van een auto van de zaak kan worden gecompenseerd. “Iedere compensatie buiten het pensioendomein leidt tot een versobering van het pensioen op de lange termijn, dat is niet wat er in het Pensioenakkoord is afgesproken en moeten we ook niet willen”, aldus VCP-bestuurder Ruud Stegers.

Complexiteit

Compensatie buiten het pensioendomein leidt alleen maar tot nog meer complexiteit, dit leidt tot het risico op ondercompensatie. Weegt een tijdelijk leaseauto wel op tegen de levenslange schade aan het pensioen? Hoe moet een deelnemer dit beoordelen? Ook is de bedoeling dat compensatie binnen het pensioendomein in 10 jaar wordt gespreid door een werkgever. Zodoende wordt het financieel ook dragelijker voor de werkgevers en hoeven werknemers die van baan wisselen niet bang te zijn dat ze de compensatie mislopen. Zo voorkomen we het risico dat groepen buiten de boot gaan vallen en voorkomen we dat de arbeidsmarkt onnodig op slot gaat.

Versobering

Effectief leidt compensatie buiten het pensioendomein tot versoberingen van pensioen. Dit kunnen mensen niet overzien terwijl met zekerheid voor hen gesteld kan worden dat de bestaande pensioenambities niet meer haalbaar zijn.

Laatste nieuws

In memoriam Wolter Muller

2 december 2023

In memoriam Wolter Muller

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

28 november 2023

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

28 november 2023

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

Meer nieuws