19 augustus 2020
De nieuwe ramingen van het CPB tonen de noodzaak om mensen die geen werk meer hebben om te scholen. Dat zegt voorzitter Nic van Holstein in een reactie op de nieuwe groeiramingen van het CPB. Volgens Van Holstein is om- of bijscholing de manier om mensen zoveel mogelijk aan het werk te houden, in sectoren waar toekomst in zit. “Dit zorgt voor behoud van inkomen, en het houdt de economie zoveel mogelijk draaiende.” Het kabinet lanceerde eerder de regeling NL leert door, waarmee werkenden en werkzoekenden de mogelijkheid hebben om ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk.
Krimp
Het CPB verwacht voor dit jaar een economische krimp van 5 procent. Voor volgend jaar voorzien de rekenmeesters een groei van 3 procent, maar de werkloosheid zal oplopen richting de 7 procent. Veel zal afhangen van hoe de corona-pandemie zich de komende tijd gaat ontwikkelen. Bij een tweede golf zullen de cijfers een stuk slechter zijn. Volgens het CPB is de situatie in Nederland minder ernstig dan in sommige andere landen, maar dan nog blijft het een crisis van ongekende omvang.
Vast contract
Volgens de VCP-voorzitter laat deze crisis weer zien dat veel mensen met een flexibel contract een kwetsbare positie hebben. “Voor deze crisis luidden wij al de noodklok over de doorgeslagen flexibilisering, mensen met een flexcontract maken weinig kans op een contract voor onbepaalde tijd terwijl dat de norm zou moeten zijn. In werknemers met een flexibel contract wordt in algemeen minder geïnvesteerd en minder begeleid wanneer het slecht gaat. De coronacrisis laat andermaal zien dat het roer om moet.”