7 april 2020
Jonge professionals met een arbeidsbeperking worden tijdens de coronacrisis extra geconfronteerd met hun eigen hulpvraag. Nu ze thuis moeten werken, kunnen ze niet terugvallen op hun leidinggevende en collega’s als het even niet goed gaat. Stichting Studeren & Werken op Maat (SWOM), aangesloten bij de VCP, biedt de helpende hand. Vandaag is een eerste video met tips online gezet.
Het filmpje gaat in op allerlei ongemakken waarmee jonge mensen met een beperking door de crisis te maken kunnen krijgen: gebrek aan structuur en regelmaat, het gemis aan contact met de werkgever en sombere gevoelens nu ze op zichzelf zijn aangewezen. “Abrupte en grote veranderingen op de werkvloer leiden ertoe dat vastigheden wegvallen. Vooral voor jongeren met autisme is structuur cruciaal. Wij ontvangen daarom ook veel signalen, ook van familie en vrienden, dat dit de jongeren erg hard raakt. Ook de fysieke zorgvraag komt nadrukkelijk naar voren: Denk aan jongeren met een fysieke beperking die normaal gesproken op een aangepaste werkplek werken. Zij kunnen nu geen beroep doen op allerlei werkvoorzieningen”, zegt Wouter Kools van SWOM.
Wat hebben deze problemen voor gevolgen?
“Een van de gevolgen is sociaal isolement. Onze jongeren zijn grotendeels afhankelijk van de hulp van dagelijkse zorg. Persoonlijk contact is voor velen cruciaal. Nu die ontbreekt, kunnen ze ook meer psychische problemen krijgen. De onzekerheid op het gebied van werk, het ontbreken van een veilige thuisomgeving zijn serieuze triggers die verschillende paniek-, angst- en psychose-aanvallen kunnen activeren. Ook krijgen wij signalen van mensen met een fysieke beperkingen die vallen in de risicogroep, zoals longaandoeningen, vanwege angst voor besmetting.”
Kun je enkele concrete voorbeelden geven?
“Het wegvallen van de structuur vergroot de kans dat iemand moeite heeft zijn arbeidstaken uit te voeren. Dit leidt tot een toename in onzekerheid. Denk aan vragen als: hoe start je je werkweek, waar moet je terecht als je tegen moeilijke werkinhoudelijke zaken aanloopt? Of belangrijker: waar en bij wie klop je aan als het persoonlijk iets minder gaat? Het kan ook leiden tot vluchtgedrag, zoals overmatig drankgebruik, of minder bewegen.”
Hoe bieden jullie hulp aan?
“De crisis vraagt om een andere manier van communiceren met deze professionals. Dit doen wij digitaal: zoals beeldbellen. Vandaar de video die we online hebben gezet, er komen er nog meer. Ze zijn gericht op de hulpvraag en behoeften van zowel jongeren als werkgevers. Verder heeft Stichting Studeren & Werken op Maat een informatienummer waar jonge professionals met een beperking, hun ouders en verzorgers terecht kunnen. In een crisis is heldere en betrouwbare informatievoorziening een absolute vereiste. Onze coaches doen er alles aan om de jongeren zo goed mogelijk te begeleiden.”
Informatiedesk SWOM: bel of chat 06 83552590
Meer informatie, kijk op de website van SWOM
Bekijk hier de video: