21 september 2020
Een gezonde en veilige werksfeer betaalt zich dubbel uit. De coronacrisis is daarom eens te meer reden om de veiligheid en gezondheid binnen een onderneming kritisch onder de loep te nemen. Dat zegt VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk ter gelegenheid van de Week van de RI&E, dat staat voor Risico Inventarisatie en Evaluatie. In dat kader worden deze week tal van opfrisdagen, cursussen en workshop georganiseerd.
De VCP werkt binnen het Steunpunt RI&E samen aan afspraken om werk veiliger en gezonder te maken. Een RI&E is nog niet binnen alle ondernemingen gemeengoed, vooral kleine bedrijven kunnen nog een slag maken, zegt Amerik Klapwijk. “Juist nu is dat heel belangrijk. Elke euro die je in veiligheid investeert, levert op termijn het dubbele op, blijkt uit onderzoek van ISSA, een internationale organisatie die zich met sociale zekerheid bezighoudt. Ook in de huidige crisistijd is het goed om actief bezig te zijn met de gezondheid en veiligheid van de werknemers.”
Een Risico Inventarisatie en Evaluatie zorgt ervoor dat werknemers zich veilig en gezond op de werkvloer kunnen bewegen en dat de productiviteit omhoog gaat. Ook bevordert het de werksfeer en de werkomstandigheden. “Als iemand door een slechte werksfeer ziek wordt, kost dat de onderneming hoe dan ook geld. Een positieve werksfeer vertaalt zich in een hogere productiviteit, een goed imago en ook dat geeft meer omzet. Een gezonde onderneming is succesvoller.”
De week van de RI&E zou voor veel bedrijven ook een goed moment moeten zijn om stil te staan bij de werkomstandigheden in het algemeen. “Om maar een voorbeeld te geven: ik hoor nog veel verhalen over moeders die op hun werk niet de beschikking hebben over een fatsoenlijke kolfkamer. Ze moeten zich maar zien te redden op het toilet of de bezemkast. Dat levert stress op, met alle gevolgen van dien. Werkgevers moeten zich gewoon aan de wet houden.”