Menu
Denktank VCP YP buigt zich over wooncrisis

De denktank van VCP Young Professionals is weer bijeengeweest, voor een debat over de wooncrisis in Nederland. Aanleiding is de nijpende situatie van veel jongeren, die er op woningmarkt maar moeilijk tussen komen.

Uit het lood

Veel jongeren lukt het niet om een geschikte woning te vinden of zitten vast aan een huurwoning, die vaak zoveel kost dat er niets overblijft voor sparen. Een huis kopen is daardoor haast ondoenlijk. Directeur Zeno Winkels van de Woonbond (de stem van hurend Nederland) schetste tijdens de bijeenkomst een somber beeld. De huurprijzen en de cao-lonen zijn steeds meer uit het lood geslagen, en de overheid heeft na de financiele crisis veel te weinig gebouwd.

Puntenstelsel

Winkels pleitte onder meer voor een hogere puntengrens in de huurmarkt, waardoor meer woningen onder de prijsbescherming van het puntenstelsel gaan vallen en de prijzen omlaag zullen gaan. Ook demonstreren kan helpen, zei hij. “Het geluid wordt steeds radicaler.” In Amsterdam is een groot woonprotest geweest en Rotterdam volgt.

Aflossing

De tweede spreker, fiscalist en voorzitter van Jong RB Daniel van Meijgaarden, ging in op de ontwikkelingen op de koopmarkt, waar beleggers steeds meer vrij spel hebben. Ook hier hebben starters het nakijken. Van Meijgaarden schetste tal van fiscale maatregelen met als doel de positie van jongeren te verbeteren, zoals een langere aflossingsperiode, belasten van huurinkomsten en lager belasten van bouwen.

Breed pakket

Ook vanuit de jongeren zelf werden creatieve ideeën aangedragen, zoals het beter benutten van de bestaande wooncapaciteit. Het is nóg duidelijker geworden dat er geen one silver bullet is, maar een breed pakket aan maatregelen nodig is. Binnenkort volgt er een vervolgsessie om verder te spreken over de wooncrisis.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws