22 april 2021
Professionals kunnen haarfijn uitleggen of beleid al dan niet werkt. Hoogste tijd dat politici deze groep serieus gaan nemen, zegt CMHF-interim voorzitter Marc de Natris.
Onlangs las ik in de Volkskrant een artikel over het verzakken van huizen na het uitdiepen van het kanaal Almelo-De Haandrik. Na een ‘slager keurt zijn eigen vlees onderzoek’ werd door de provincie geconcludeerd dat het uitdiepen van het kanaal niet de oorzaak kon zijn van het plotseling verzakken van de huizen. Een emeritus hoogleraar grondmechanica die zich verbaasde over het rapport gaat op onderzoek uit. Hij komt tot de conclusie dat het kanaal lekt en dat dit de verzakkingen veroorzaakt. Hij concludeert dat “er iets fundamenteel mis is in Nederland. Overal is de deskundigheid wegbezuinigd en komen er managers voor terug”. Managers die niet gehinderd worden door enige deskundige kennis en dus geen tegenmacht kunnen zijn of vormen.
Dit komt vaker voor. Zo las ik vorige week op Teletekst: ‘’OMT-lid, te weinig kennis bij het ministerie van VWS. Ik ben er van overtuigd dat de beleidsambtenaren op het ministerie hun uiterste best doen om de pandemie tot een goed einde te brengen. Echter, tot op heden komt de aanpak op mij niet professioneel over. Er is geen consistent beleid en adviezen spreken veelal eerder genomen besluiten tegen. Het gaat dan ook een interessante parlementaire enquête worden. Ik kan me zomaar voorstellen dat het huidige bestuursmodel naar aanleiding van de ‘lessons learned’ op de schop gaat.
Veel professionals zullen het bovenstaande herkennen. Zij hebben de afgelopen jaren te maken gehad met een consistent kabinetsbeleid: met minder budget en minder mensen kan er efficiënter gewerkt worden en een beter product op de mat worden gelegd. Ondanks de vele waarschuwingen van professionals kon dit beleid succesvol worden uitgevoerd omdat er werd ingeteerd op de investeringen die in de decennia daarvoor waren gepleegd en omdat er geen sprake was van een noodsituatie waarbij ‘alle hens aan dek’ nodig was. Het ging goed met Nederland, er was geen sprake van een pandemie of andere dreiging. De enige tegenslag die het kabinet moest overwinnen was het redden van onze banken. Dat is goed gelukt maar wel ten koste van de publieke sector.
Het wordt dan ook tijd dat de professional gehoord wordt. Wie weet er beter wat er speelt aan het bed, voor de klas of in de veiligheidssector dan de professional die daar werkzaam is. De professional die feilloos uit kan leggen of nieuw of staand beleid wel of niet werkt. Die met zijn of haar ervaring aangeeft wat de knelpunten zijn. Het wordt tijd dat deze professionele tegenmacht serieus wordt genomen door politici.