Menu
EU-vakbondsdebat: noodzaak van vrede en stabiliteit in EU

Op 22 mei a.s. zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Op 14 mei organiseerde de FNV daarom het EU-vakbondsdebat. Kandidaten van CDA, PvdA, GroenLinks, SP en VVD debatteerden met elkaar en met vakbondsleden over de rol van Europa bij onder meer veiligheid op het werk, onderwijs, zorg en sociale zekerheden. Rode draad in de beschouwingen van de avond waren het spook van de sterk oplopende werkloosheid en het wegvallen van de sociale cohesie in Europa en wat hieraan te doen. VCP-duovoorzitter Gerrit van de Kamp en vicevoorzitter Bob van der Wal woonden het debat bij.

Gerrit van de Kamp nam de zaal mee terug naar waar het Europese project ooit voor bedoeld was: vrede, veiligheid en stabiliteit. Van de Kamp betoogde dat de afgelopen jaren de nadruk in de EU heeft gelegen op monetair en economisch beleid, maar dat we nu zien dat veiligheid en stabiliteit cruciale randvoorwaarden zijn voor investeringen, werkgelegenheid en economische ontwikkeling. De vraag kon op veel bijval vanuit de zaal rekenen gezien de situatie in de Oekraïne en bracht ook gelijk het vluchtelingenprobleem van Italië en de Oost-Europese landen naar voren.

De kandidaten van CDA, PvdA, GroenLinks en SP waren van mening dat er vanuit de EU regelgeving nodig is waar het gaat om de belangrijkste werknemersrechten: veiligheid op het werk, het recht op vrije onderhandeling en cao’s, het recht zich aan te sluiten bij een vakbond, het recht om te staken etc. Agnes Jongerius (PvdA) betoogde dat deze rechten afdwingbaar moeten zijn en niet alleen tussen werkgevers en werknemers geregeld kunnen worden.

Aan het eind van de avond hield iedere politieke partij een pleidooi om te gaan stemmen en uiteraard gecombineerd met een oproep om op haar of zijn partij te stemmen.

Laatste nieuws

VCP heeft grote zorgen bij werkwijze arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen door UWV

25 juni 2024

VCP heeft grote zorgen bij werkwijze arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen door UWV

Wat verandert er in het arbeidsrecht en sociale zekerheid per 1 juli 2024?

25 juni 2024

Wat verandert er in het arbeidsrecht en sociale zekerheid per 1 juli 2024?

uitkerinsglasten

25 juni 2024

Gezondheid Nederlanders steeds slechter

Meer nieuws