Menu

Minister Koolmees (SZW) zou moeten afzien van zijn plan om een groep arbeidsongeschikten bewust niet te helpen bij het zoeken naar werk. Dat zeggen de vakcentrales VCP, FNV en CNV in een brief aan de Tweede Kamer. Die voert morgen een debat over arbeidsongeschiktheid.

WGA
Op de Kameragenda staat een experiment bij uitkeringsinstantie UWV dat bedoeld is om mensen met een WGA-uitkering extra hulp te bieden bij re-integratie. Om inzicht te krijgen hoe effectief dat experiment is, worden 6000 mensen aangemerkt als controlegroep. Dat betekent dat zij juist niet in aanmerking komen voor hulp bij het zoeken naar werk.

Waardigheid
De vakcentrales vinden dat deze opzet niet door de beugel kan. Duizenden mensen die juist hulp nodig hebben worden zo aan hun lot overgelaten. “Het gaat hier om het perspectief op werk en de waardigheid van mensen met een arbeidsbeperking. Daar zou de minister niet mee moeten experimenteren”, zo stelt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Kwetsbare positie
Minister Koolmees erkent dat het experiment gevoelig ligt en wil de mensen die buiten de boot dreigen te vallen wel helpen als zij daar zelf om vragen. Volgens de vakcentrales is dat niet voldoende. Het is niet aanvaardbaar om arbeidsongeschikten in een kwetsbare positie opzettelijk geen ondersteuning te bieden, zo stellen ze in hun brief aan de Kamer.

Lees hier de brief van de vakcentrales

Laatste nieuws

coalitieakkoord

16 mei 2024

Eerste reactie VCP: Gemengde gevoelens bij hoofdlijnenakkoord 2024-2028

acties vakbonden vroegpensioen

15 mei 2024

Vakbonden: ‘Onvermijdelijk hardere acties als regeling er niet komt’

De Participatiewet schiet tekort, fundamentele verbeteringen nodig

14 mei 2024

De Participatiewet schiet tekort, fundamentele verbeteringen nodig

Meer nieuws