Menu
Extreem weer: geen wachtdagen, direct een WW-uitkering

Werkgevers mogen hun personeel niet onder druk zetten om door te werken als sprake is van extreme weersomstandigheden. Het zou goed zijn als werknemers dan direct een WW-uitkering krijgen, aangevuld door de werkgever, vindt de VCP. Het ministerie van SZW wil pas aan een WW-uitkering denken na vijf dagen van extreem weer.

Onder druk
De VCP vindt vijf zogeheten wachtdagen geen goed idee omdat de kans bestaat dat werknemers onder druk van hun baas toch door moeten werken, weer of geen weer. Tijdens zo’n wachtperiode betaalt de werkgever zelf het salaris. “Wij horen geregeld verhalen dat werknemers dan toch door moeten werken. Dit zorgt voor onveilige situaties en is onacceptabel. Werknemers moeten daartegen worden beschermd”, zegt VCP-beleidsmedewerker Sacha Heemskerk.

Vlucht in zzp’ers en flexcontracten
Nul wachtdagen voorkomt het risico dat er een toevlucht in zzp’ers en flexcontracten wordt genomen. Voor kleine bedrijven die gespecialiseerd zijn in een bepaald vakgebied, bijvoorbeeld stukadoren en grondverzet, kan bij slecht weer geen vervangend werk worden gedaan. Wanneer de kosten en risico’s voor een individueel klein bedrijf stijgen, bestaat het risico dat ze nog meer gaan inzetten op zzp’ers en werknemers met een flexibel dienstverband in plaats van vast personeel. Dit is in strijd met het doel van de WW premiedifferentiatie om flex duurder te maken en daarmee het vaste contract aantrekkelijker.

Wab
Dat de regeling nu onder het vergrootglas ligt, is een gevolg van de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab). Daardoor verdwijnt de sectorpremie. De uitkeringen worden daardoor uit het Algemeen Werkloosheidsfonds (Awf) betaald en niet meer via de sectoren. Het ministerie wil daarom een uniforme regeling van vijf wachtdagen per seizoen. In de meeste sectoren gelden nu al geen wachtdagen en volgens de VCP werkt dat naar behoren.

Misbruik
Als een werknemer toch werkt, terwijl er een WW-uitkering wordt betaald, is er sprake van misbruik. Dit moet worden voorkomen, stelt de VCP. Vakbonden moeten op een gemakkelijke manier melding kunnen maken bij het UWV bij een vermoeden van misbruik. Werknemers moeten daarnaast op de hoogte gebracht worden van een beroep op de regeling zodat zij dit kunnen melden bij de vakbond. “Vakbonden krijgen geregeld meldingen van leden van dergelijke praktijken. Een stevigere positie van vakbonden, waarna het UWV daadwerkelijk gaat handhaven, verkleint de kans op misbruik”, zegt VCP-beleidsmedewerker Sacha Heemskerk.

Lees hier de volledige brief die de sociale partners hebben gestuurd aan minister Koolmees.

Laatste nieuws

Meld je gratis aan voor de PensioenLab Kweekvijver masterclass op 16 december!

5 december 2024

Meld je gratis aan voor de PensioenLab Kweekvijver masterclass op 16 december!

Materialen nieuwe campagne pensioenduidelijkheid beschikbaar

2 december 2024

Materialen nieuwe campagne pensioenduidelijkheid beschikbaar

Demonstratie tegen bezuinigingen onderwijs

25 november 2024

Demonstratie tegen bezuinigingen onderwijs

Meer nieuws