Menu

Culemborg, 6 december 2011
Persbericht FNV – CNV – MHP

FNV, CNV en MHP schorten deelname in Normalisatie Instituut op

De vakcentrales FNV, CNV en MHP schorten met onmiddellijke ingang hun deelname aan het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) op. Reden is dat de drie vakcentrales weigeren om te betalen voor het mogen meepraten over de vaststelling van allerlei normen voor producten, werkwijzen en diensten.

Van de verantwoordelijke staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken) eisen de gezamenlijke vakcentrales dat deze de financiële drempel slecht.

De vakcentrales wijzen erop dat de financiële bijdrage die commerciële marktpartijen voor participatie in de normcommissies van het NEN betalen, gezien kan worden als een investering. Die kunnen zij terugverdienen door de verkoop van het product of de dienst, waarop de norm betrekking heeft.
Voor vakbonden geldt dat niet. Zij verdienen bijvoorbeeld niet aan de verkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen, veilige machines enz. Maar zij vertegenwoordigen wel de werknemers die om gezondheids- en veiligheidsredenen belang hebben bij deugdelijke beschermingsmiddelen.

Zodra vakbonden niet meer hoeven te betalen voor participatie in de voor de veiligheid en gezondheid van werknemers belangrijke normtrajecten, hervatten de vakcentrales hun participatie in de organen van het NEN.

Laatste nieuws

Arbeidsmarkt diversiteit architect

22 februari 2024

Meer werknemers bouwen pensioen op!

Steun het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen

20 februari 2024

Steun het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen

economie krapte arbeidsmarkt

19 februari 2024

Stand van de economie: onder de motorkap

Meer nieuws