Menu
Jonge werknemer

De VCP is blij dat Wajongers langer financiële garanties krijgen wanneer ze onverhoopt hun baan verliezen. Het kabinet heeft besloten de zogeheten garantietermijn met twaalf maanden te verlengen naar in totaal 24 maanden, en niet met vijf zoals eerst was voorgesteld. Dit betekent dat Wajongers meer tijd krijgen om een baan te vinden zonder er in inkomen op achteruit te gaan. “Vanwege de coronacrisis is het nóg lastiger om een nieuwe baan te vinden. Een tijdelijke verlenging van 12 maanden geeft Wajongers meer tijd”, zegt Sacha Heemskerk, beleidsmedewerker VCP.

Verminderde baankansen

De baankansen van Wajongers zijn beperkt vanwege hun kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Slechts ongeveer 50% van de Wajongers lukt het om binnen een periode van 12 maanden een baan te vinden. Hun baankansen zijn verslechterd door de coronacrisis. “Het is positief dat er toch is gekozen voor een ruimere verlenging en dat inkomensverlies in die periode wordt voorkomen, maar de coronacrisis zorgt ook naar de toekomst toe voor veel onzekerheid. Het is belangrijk de komende tijd de baankansen te blijven monitoren en daarop te anticiperen om de beloofde zekerheid te bieden”, zegt Heemskerk.

Verlenging

De verlenging geldt voor alle Wajongers die hun baan in 2021 verloren. Na 1 januari 2023 geldt weer de termijn van twaalf maanden. Voor wie in januari van dit jaar zijn baan verloor, geldt een termijn van 23 maanden. Bij iemand die in september op straat kwam te staan, zijn dat 15 maanden. Voor Wajongers die in 2022 hun werk verliezen, geldt weer het reguliere 12-maanden-termijn.

Laatste nieuws

In memoriam Wolter Muller

2 december 2023

In memoriam Wolter Muller

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

28 november 2023

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

28 november 2023

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

Meer nieuws