Menu
Geef werknemers tijd, geld en ruimte voor scholing

Tijdens een bijeenkomst van Platform O&O over individualisering van scholingsbudgetten heeft VCP-beleidsmedewerker Elwin Wolters een pleidooi gehouden voor een duurzaam inzetbaarheidsbudget. Daarmee zouden werknemers zelf fiscaal kunnen sparen voor scholing(stijd). Op die manier heeft hij meer keuzevrijheid om zelf de beste scholing voor zijn duurzame inzetbaarheid te kunnen volgen.

Keuzevrijheid
Door technologische ontwikkelingen is het van groot belang voor werknemers om bij te blijven. Maar vaak lopen ze aan tegen een gebrek aan tijd, geld of inspraak voor het volgen van scholing. Als werknemers meer keuzevrijheid krijgen, zou dat goed zijn voor hun duurzame inzetbaarheid.

Functiegerichte scholing
Ook werkgevers en O&O-fondsen zijn van groot belang voor scholing van werknemers. Werkgevers zijn en blijven verantwoordelijk voor functiegerichte scholing en bovendien moeten zij werknemers meenemen in toekomstige ontwikkelingen van de organisatie. Zo komen werknemers niet voor verrassingen te staan.

MKB
O&O-fondsen hebben ook een belangrijke functie voor met name specifieke scholing van werknemers in het MKB. Het MKB heeft vaak niet de ruimte of middelen om kostbare technieken of gereedschappen in te kopen en daarvoor kan op een collectieve schaal een O&O-fonds een goede rol spelen. O&O-fondsen zouden wel meer met elkaar kunnen samenwerken, zodat zij werknemers die naar een andere sector moeten, ondersteund kunnen worden door een O&O-fonds.

De presentatie van deze bijeenkomst op 1 juni vindt u hier.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws