5 februari 2016
Het is onverstandig solidariteit in de pensioenen te ontrafelen. Er zijn meer factoren dan inkomen die van invloed zijn op de levensverwachting. Zeker is dat bij een lagere pensioenopbouw boven de 30.000 euro de middengroepen worden getroffen. Op termijn slaat dit soort ideeën het fundament onder het pensioenstelsel weg, aldus VCP-voorzitter Nic van Holstein. We moeten opletten dat het debat over de toekomst van het pensioenstelsel niet met inkomenspolitiek vertroebeld.
Er zijn allerlei factoren die de levensverwachting beïnvloeden: man of vrouw, opleiding, woonomgeving en life-style, zoals voeding, sport en gezond gedrag. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat deelnemers zelf geen moeite hebben met een herverdeling als gevolg van een wisselende levensverwachting. Per individu is de levensverwachting immers lastig te voorspellen.
De VCP ziet daarom niets in het pleidooi van Gijs van Dijk (FNV) in het FD voor differentiëren van pensioenopbouw naar inkomen of levensverwachting. In de AOW en zorg ligt het profijt bovendien weer anders. Een discussie over inkomensherverdeling dient altijd vanuit breder perspectief te worden bekeken. Afgelopen jaren is er fors genivelleerd in de belastingen en is de fiscale pensioenopbouw bovendien beperkt en afgetopt.