Menu
Hoge temperaturen op het werk: hier moet je op letten

Het is loeiheet deze week. Leuk als je aan het strand ligt, maar voor mensen die aan het werk zijn is het niet zonder risico, zelfs als je binnen bent. Hieronder een overzicht waar je op moet letten en wat je zelf kunt doen.

Risico’s

Deze week kunnen de temperaturen oplopen tot tegen de 40 graden, meer dan onze eigen lichaamstemperatuur. De felle zon kan schadelijk zijn voor de huid en bijvoorbeeld verbranding veroorzaken. De hoge temperaturen kunnen leiden tot uitdroging, uitputting en zelfs een hitteberoerte, waarbij de zenuwen worden aangetast. Ook kan concentratieverlies optreden, met alle gevaren van dien. Mensen die binnen werken moeten eveneens oppassen. Het invallende zonlicht zorgt voor veel warmte en het kan leiden tot verblinding, waardoor je je beeldscherm niet goed ziet.

Werken in de hitte

Werknemers die veel buiten zijn, moeten deze dagen extra waakzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan de politie, boa’s en mensen op de bouwplaats. Wie ook nog eens met zware machines te maken heeft zoals het grondverzet, loopt extra risico, want die apparaten geven warmte af. De hitte is ook niet goed voor werknemers met een slechte gezondheid. Denk aan mensen met hartproblemen, een longaandoening, een hoge bloeddruk of zwaarlijvigheid.

Wat moet de werkgever doen

In de Arbowet staat niet precies wanneer hitte gevaarlijk is, want elke situatie is weer anders. Wel is het zo dat de temperatuur op een werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van een werknemer. Een werkgever moet in elk geval nagaan of werken in de warmte echt noodzakelijk is en hij moet er alles aan doen om klachten en schade aan de gezondheid te voorkomen. Denk daarbij aan het aanbieden van koele dranken en beschermingsmiddelen, het verkorten van de werkzaamheden en voor de afwisseling mensen even op een koelere plek laten werken.

Wat kun je zelf doen

Wie buiten werkt, moet zich goed insmeren en minimaal twee liter water per dag drinken (wacht niet totdat je dorst krijgt!). Zorg ervoor dat je voldoende zout binnenkrijgt, draag luchtige maar ook bedekkende kleding en informeer bij je werkgever naar situaties die door de hitte onveilig zijn. De hitte mag geen reden zijn om het werk neer te leggen, maar als je werkgever niets doet terwijl jouw gezondheid gevaar loopt, mag het wel.

Meer informatie: neem contact op met je eigen vakbond. Zie ook de website van het Arboportaal.

 

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws