Menu
Is uw arbocatalogus up-to-date?

De Inspectie SZW is bezig met een controle op alle arbocatalogi. De afgelopen tijd bleken vele arbocatalogi niet goed vindbaar of niet bijgehouden. Hierdoor kwam het voor dat de arbocatalogus niet meer in lijn was met wet- en regelgeving. Door bedrijven en branches wordt in dat geval gewezen naar een goedkeuring uit het verleden. Hoewel er tot nog toe geen geldigheidsduur op een arbocatalogus zit is het nog steeds van belang dat deze in lijn is met wet- en regelgeving.

Mogelijk geldigheidsduur voor arbocatalogus
Naar aanleiding van de controles is de Inspectie SZW voornemens om de beleidsregel te wijzigen. Hierbij wordt onder meer gedacht aan een geldigheidsduur voor arbocatalogi. Hierbij denkt de Inspectie SZW aan een maximale geldigheid van vijf jaar, waarna de catalogus niet meer geldig is, tenzij deze vernieuwd is en opnieuw goedgekeurd. Na vier jaar zou dan een melding moeten komen dat de arbocatalogus dient te worden vernieuwd. De VCP vindt het verstandig dat arbocatalogi geregeld gecontroleerd worden en roept aangesloten organisaties op om dit samen met decentrale partners ook te doen. Een geldigheidstermijn zou hierbij van nut kunnen zijn.

Wat is een arbocatalogus?
In een arbocatalogus beschrijven werkgevers en werknemers op eigen initiatief hoe ze zullen voldoen aan doelvoorschriften van de overheid voor gezond en veilig werken. Een doelvoorschrift is een norm in de wet waaraan bedrijven zich moeten houden. Bijvoorbeeld het maximale geluidsniveau. De catalogus beschrijft technieken en manieren, goede praktijken, normen en praktische handleidingen voor veilig en gezond werken. Een arbocatalogus kan op branche- of bedrijfsniveau gemaakt worden. Op het Arboportaal is een overzicht met goedgetoetste arbocatalogi te vinden. De Inspectie SZW verzorgt een marginale toetsing en houdt bij controle op wet- en regelgeving rekening met de oplossingen uit de arbocatalogus. De arbocatalogus is niet verplicht, maar is wel een belangrijk erkend hulpmiddel.

Laatste nieuws

In memoriam Wolter Muller

2 december 2023

In memoriam Wolter Muller

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

28 november 2023

Vacature secretariaatsmedewerker VCP (24 uur)

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

28 november 2023

Update uitwerking arbeidsmarktpakket

Meer nieuws