Menu
Bijstand

Het kabinet moet haast maken met de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Grote groepen jongeren staan nu aan de kant, hun toekomst is erg onzeker. Ondanks beloften van het kabinet zijn er nog geen concrete plannen om het probleem aan te pakken. Dat zeiden VCP Young Professionals en FNV Young & United vandaag voor de microfoon van BNR. De Tweede Kamerfracties van PvdA en ChristenUnie hebben inmiddels hierover Kamervragen gesteld.

Achterstand

Volgens Sacha Heemskerk van VCP YP dreigt voor veel jongeren een jarenlange achterstand als er niet snel iets gebeurt. “Het is nu een stuk lastiger om werk te vinden in veel sectoren, tijdens de coronacrisis zijn veel jongeren als eerste hun baan kwijtgeraakt. De werkloosheid onder deze groep is inmiddels meer dan verdubbeld. Dit zorgt niet alleen voor gebrek aan werkervaring, maar het heeft ook negatieve gevolgen voor loonontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en levert veel stress op. Hun toekomst is uiterst onzeker.”

Scholing

Minister Koolmees moet daarom meer doen om jongeren snel te begeleiden naar werk en duurzame arbeidsplaatsen, zodat zij weer toekomstperspectief hebben, vinden VCP YP en FNV Young & United. Heemskerk: “Het is van groot belang dat er voldoende startersbanen zijn en dat jongeren inzicht hebben in de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. We hebben ze bovendien hard nodig voor als het economisch weer goed gaat. Waar nodig moet er adequate scholing komen.” Eerder dit jaar beloofde de minister 350 miljoen euro vrij te maken voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid voor schoolverlaters. VCP YP vindt dat ook andere jongeren ondersteuning moeten krijgen.

Flexwerkers

De steunmaatregelen van het kabinet bereiken jongeren maar in beperkte mate, zegt Heemskerk. Veel jongeren zijn flexwerker en verliezen als eerste hun baan. Daardoor zijn zij aangewezen op de sociale zekerheid, maar ook die biedt weinig bescherming. Het gaat vaak om een kortdurende WW-uitkering van drie maanden. En bij bijstand moeten zij vaak eerst zelf vier weken op zoek naar werk of opleiding voordat zij voor een uitkering in aanmerking komen.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws