Menu
Kabinetsbrief pensioenen gaat voorbij aan zorgen werkenden en gepensioneerden

De pensioenbrief van minister Koolmees is een klap in het gezicht van werkenden en gepensioneerden, zeggen de vakcentrales FNV, CNV en VCP in een uitgebreide reactie die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Ze roepen het kabinet op met serieuze voorstellen te komen voor een nieuw pensioenstelsel.

Sloopkogel
“De minister brengt nu een sloopkogel in stelling om het pensioenstelsel aan te pakken. Er komt géén beter nieuw pensioencontract met de doelstelling van een goed pensioen en een beter indexatieperspectief, maar wel dwingt hij pensioenfondsen in de richting van individuele potjes. Hierbij wordt solidariteit tussen generaties verbroken. Daarnaast schaft hij in één klap de doorsnee opbouw af, maar verzuimt hij om hier compensatie voor te bieden”, zo stellen VCP, FNV en CNV in de brief.

Verantwoordelijkheid
Het kabinet doet alsof er medio november een prachtig pakket lag. Maar dat gaat voorbij aan het feit dat het kabinet op cruciale onderwerpen onvoldoende harde toezeggingen wilde doen en onvoldoende verantwoordelijkheid wilde nemen. Incidentele toezeggingen voor een minder snelle stijging van de AOW op korte termijn en een beperkte aanpassing van RVU-boete zijn volstrekt onvoldoende. En onderzoeken zijn nog geen oplossingen, zo zeggen de vakcentrales.

Structurele oplossingen
Volgens VCP, FNV en CNV zijn er structurele oplossingen nodig, opdat alle werkenden een gedegen pensioen kunnen opbouwen. Het pakket dat in november op tafel lag was onvoldoende, maar wordt nu vervangen door een pakket dat nog veel verder tekortschiet. “Dit zal slechts leiden tot vertraging en tot verdere stagnatie. We roepen het kabinet en minister Koolmees op met serieuze voorstellen te komen, die het pakket dat in november op tafel lag verbeteren in plaats van verslechteren.”

Klik hier voor de volledige brief.

Laatste nieuws

VCP-voorzitter Nic van Holstein bezoekt Chemelot

10 april 2024

VCP-voorzitter Nic van Holstein bezoekt Chemelot

Week van de Overgang: Maak Werk van Gezondheid en Welzijn

10 april 2024

Week van de Overgang: Maak Werk van Gezondheid en Welzijn

VCP bestaat 10 jaar en 50 jaar

10 april 2024

VCP bestaat 10 jaar en 50 jaar

Meer nieuws