Menu
Kim Putters geïnstalleerd als nieuwe voorzitter SER

Er is grote behoefte aan betrouwbaar leiderschap, waarbij over regeerperiodes heen beleid wordt ontwikkeld en verder wordt gekeken dan vandaag. Dat zei Kim Putters bij zijn installatie als nieuwe voorzitter van de SER. “Eerlijk gezegd mis ik wel een beetje dat lange termijn perspectief. Zeker in een tijd van crises worden we opgeslokt door wat er vandaag gebeurt terwijl juist dan belangrijk is dat mensen weten waar we heen bewegen.”

Lange baan

Volgens Putters wordt het voor politici het steeds ingewikkelder om de waan van de dag te ontstijgen. Vaak kijkt de politiek weg van problemen die we al veel langer kennen en wordt er soms teveel op de lange baan geschoven. Voor de SER is het makkelijker om naar de toekomst te kijken, zei hij. Een kabinet kan morgen vallen, de SER zit er overmorgen nog.

Rederneren vanuit mensen

De SER kan volgens Putters bijdragen aan een lange termijn perspectief, onder meer door te redeneren van uit mensen. Teveel loopt in de dagelijkse praktijk voor mensen vast in complexe regels of in de uitvoering. Hij pleitte verder voor een compacte en samenhangende agenda, waarbij de korte termijn wordt verbonden aan grote ecologische, economische en maatschappelijke transities. Ook moet de SER zijn eigen draagvlak in de gaten houden.

Betrouwbare overheid

Putters zei verder dat het in ons land ‘weer meer moet gaan kloppen’. “Dat je kunt rekenen op een overheid die betrouwbaar is, of dat nu gaat over goed onderwijs of tijdige vergunningverlening of over de belastingdienst. Maar ook dat eerlijk werk loont en meer zekerheid biedt.” Volgens Putters verliezen mensen hun vertrouwen als goed bedoeld beleid vastloopt en ook als dat beleid er helemaal niet is. “Eigenlijk komt het erop neer dat we op elkaar moeten kunnen rekenen, waarbij we allemaal moeten geven en nemen.”

Hoogleraar

Kim Putters is de opvolger van Mariëtte Hamer, die eerder dit jaar regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag werd. Putters (1973) was van 2013 tot dit jaar directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Naast zijn nieuwe functie bij de SER is hij een dag per week hoogleraar ‘Brede Welvaart’ aan Tilburg University. De VCP feliciteert Kim Putters met zijn benoeming en kijkt uit naar de samenwerking.

Foto: Dirk Hol

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws