Menu
Klemmend beroep op Eerste Kamer: stem niet in met voorstel Wajong

Een groep maatschappelijke organisaties waaronder de VCP en VCP Young Professionals heeft een klemmend beroep gedaan op de Eerste Kamer om niet in te stemmen met de nieuwe Wajong-regels zoals die nu voorligt. Als dat wel gebeurt, gaat een grote groep mensen die sinds jonge leeftijd ziek zijn of een beperking hebben er flink in inkomen op achteruit.

Minimumloon

De Eerste Kamer heeft zich deze week over het wetsvoorstel Harmonisatie Wajong. Als het voorstel wordt aangenomen, gaat een deel van de werkende gehandicapten straks niet meer dan het minimumloon verdienen. Dat betekent niet alleen verlies van inkomen, maar ook een stuk van je identiteit, zegt Bart de Bart van de stichting Studeren en Werken op Maat, aangesloten bij de VCP.

Open brief

In een open brief noemen VCP Young Professionals FNV Young & United en CNV Jongeren het wetsvoorstel ondermaats. Werknemers die niet meer uren kunnen werken door een handicap of ziekte, worden gestraft door dit kabinet. Door de ziekte of handicap hebben Wajongers al een lastige positie op de arbeidsmarkt, de coronacrisis maakt dat alleen maar erger, aldus de brievenschrijvers.

Alternatieve formule

Eerder stuurden VCP, LCR, FNV en CNV al een brief naar de Eerste Kamer. De maatschappelijke organisaties willen dat er verbeteringen worden aangebracht en pleiten voor een alternatieve formule zodat mensen met een urenbeperking meer dan het minimumloon kunnen verdienen. Zo wordt voorkomen dat een grote groep Wajongers er in inkomen op achteruit gaat.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws