6 oktober 2014
De helft van de werknemers in Nederland ervaart een hoge werkdruk en/of moet op het werk langdurig zitten. Volgens een kwart van de werkenden hebben deze omstandigheden een negatieve invloed op hun leefstijl en vitaliteit. Dat is één van de conclusies uit een enquête in opdracht van het Convenant Gezond Gewicht onder de Nederlandse werkende bevolking in loondienst van 18 jaar en ouder.
Uit de enquête Gezonde Leefstijl en vitaliteit op de werkvloer, welke is uitgevoerd op verzoek van VCP, CNV en FNV, blijkt dat zeven op de tien werknemers leefstijl en vitaliteit op de werkvloer belangrijk vinden, maar ook dat er op de werkvloer nog beperkt over wordt gesproken.
De uitkomsten van de enquête worden gebruikt als input voor het symposium Gezonde Werkvloer- De Vloer op! Zelf aan de slag met structureel vitaliteitsbeleid van de Stichting van de Arbeid en het Convenant Gezond Gewicht op 7 oktober. Drie op de vijf werknemers vindt het prima om gestimuleerd te worden door hun werkgever, maar hoe kan je dat het beste vormgeven? Sluiten de activiteiten van de werkgever aan op de wensen van de werknemer? Helpt het om sportactiviteiten aan te bieden als langdurig zitten een groot probleem is?
Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht, is blij dat uit de enquête blijkt dat 79% van de werknemers een gezonde leefstijl een levenslange investering vindt. “Je lichaam is toch je persoonlijke kapitaal, waar je het je hele (werkende) leven mee moet doen.”
De enquête Gezonde Leefstijl en vitaliteit op de werkvloer is een kwantitatief onderzoek, online uitgevoerd in de periode eind juli t/m begin augustus door Ruigrok | NetPanel. De doelgroep van dit onderzoek bestaat uit de Nederlandse werkende bevolking van 18 jaar en ouder in loondienst. Zij zijn werkzaam bij een bedrijf/organisatie met minimaal 10 werknemers en de werknemers werken meer dan 20 uur per week. De basissteekproef is representatief voor de Nederlandse werknemer in loondienst op basis van branche, bedrijfsgrootte en geslacht