8 maart 2016
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) pleit voor betaald vaderschapsverlof omdat dit goed is voor de ontwikkeling van het kind, vaders gelukkiger maakt, de arbeidsparticipatie van vrouwen verbetert en de werkstress vermindert. De VCP onderschrijft dit pleidooi. Nederland moet snel uit de achterhoede van Europa komen.
Het kabinet heeft met Prinsjesdag aangekondigd om betaald vaderschapsverlof van twee dagen te verruimen naar vijf dagen per 1 januari 2017. Ondanks aandringen [brief AO arbeid en zorg] van de VCP om dit vanaf 2016 in werking te laten treden, is dit niet gelukt.
Daarbovenop vindt de VCP vijf dagen ook nog te veels te weinig. Ook met vijf dagen bungelt Nederland nog achteraan bij de geïndustrialiseerde landen die lid van OESO zijn. Landen als Estland, Verenigd Koninkrijk en Mexico hebben langer vaderschapsverlof dan Nederland en het OESO-gemiddelde ligt op acht weken. De VCP blijft daarom pleiten voor langer vaderschapsverlof en streeft naar tien dagen.