9 maart 2020
Voor de jonge professional is pensioen complex en iets voor later. Daar moet verandering in komen, schrijft Anne Buningh, pensioenwoordvoerder van VCP Young Professionals.
Pensioen. Een complex onderwerp. Bij het woord alleen al, ben je geneigd te denken ‘lastig, maar komt later wel!”. Bij de zoektocht van een nieuwe baan, kijk je naar het type bedrijf, de functie en in hoeverre jij hierbij past. Natuurlijk let je op salaris, aantal vakantiedagen en of je wel of geen fancy telefoon of leaseauto krijgt. Alleen kijk je ook naar hoeveel pensioen je gaat opbouwen? En als je dit al doet, weet je dan waar je op moet letten? Een pensioenlabel, die jou precies vertelt of jouw toekomstige werkgever jou een goed pensioen biedt, kan jou en mij hierbij helpen!
Pensioen is voor de young professional complex en een zaak voor later. Als je je al in je pensioenvoorwaarde verdiept, is het moeilijk in te schatten of het een goede deal is. Voor de werkgever is pensioen een onzichtbare en ondergewaardeerde arbeidsvoorwaarde, omdat wij minder op het pensioenaanbod letten en wij deze voorwaarde dus niet genoeg meenemen in onze keuze voor een baan.
Dat terwijl pensioen ontzettend belangrijk is. Wist je dat men in Nederland gemiddeld 1 op de 5 dagen voor zijn pensioen werkt? Pensioen is uitgesteld loon en maakt dat jij later een fijne financiële toekomst tegemoet gaat. Als het huidige pensioenakkoord definitief wordt, is genoeg pensioen sparen in het begin van je carrière juist belangrijk. Het begin van je werkende leven gaat namelijk harder tellen voor je pensioenopbouw dan het einde, omdat de pensioenpremie leeftijdsonafhankelijk wordt en jouw ingelegde premie in de loop van te tijd meer waard wordt door beleggingen.
Oftewel: verandering is nodig! Laten we van pensioen een inzichtelijke arbeidsvoorwaarde maken, waardoor wij weten waar we aan toe zijn wanneer wij akkoord gaan met een arbeidscontract. Een pensioenlabel kan uitkomst bieden. Het label laat zien hoe het aangeboden pensioen scoort en of jij dus genoeg geld opzij gaat leggen voor de toekomst. Zo krijgen jij en ik inzicht in het aangeboden pensioen en kunnen we het beter meenemen in de keuze van een baan. Hierdoor zal pensioen weer een arbeidsvoorwaarde worden waarop werkgevers met elkaar concurreren, waardoor de werkgever ook profiteert van het aanbieden voor een goed pensioen.