Menu
Marijtje Jongsma (VAWO) Professional van het Jaar 2017

Marijtje Jongsma is verkozen tot VCP-Professional van het Jaar 2017. Tijdens het jaarlijkse symposium van de Vakcentrale voor Professionals (VCP) kreeg ze bijbehorende award uitgereikt. Marijtje Jongsma is als neuropsycholoog verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze wordt geroemd om de manier waarop ze als professional invulling geeft aan haar onderzoekswerk en anderen enthousiasmeert. Ook is er veel waardering voor haar werk als voorzitter van de Vakbond voor de wetenschap VAWO.

Docentschap
Jongsma was door de VAWO, die bij de VCP is aangesloten, genomineerd als kandidaat voor Professional van het Jaar. De jury is vol lof over de passie die Marijtje in haar docentschap weet te leggen en de focus op het doorgeven van kennis aan een nieuwe generatie. “Zo weet ze vanuit een toevallige ontmoeting de steden Sydney en Nijmegen aan elkaar te koppelen, van waaruit ook nog eens nieuwe bedrijvigheid is ontstaan, zoals Brainclinics.”

Verbinding
Ook als voorzitter van de VAWO en als lid van de OR van de Radboud Universiteit maakt Marijtje zich sterk voor jonge wetenschappers. Ze is niet bang om gevoelige thema’s aan te snijden, maar zoekt tegelijk de verbinding op. Voor de VAWO is ze betrokken bij acties tegen de hoge werkdruk en het aantal tijdelijke contracten in de academische wereld, en ze strijdt voor gendergelijkheid met het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. “Kortom, Marijtje weet goed te verbinden. Ze zoekt de samenwerking op om samen sterker te staan”, aldus het juryrapport.

Maatschappelijk betrokken
Naast Marijtje Jongsma waren Evert Zwaanswijk (politievakbond ACP) en Dick van Dijk (VHS Railprofessionals) dit jaar genomineerd. Criteria van de jury zijn vakmanschap en bevlogenheid. De jury kijkt tevens naar maatschappelijke betrokkenheid en de manier waarop de kandidaat anderen inspireert en met authentieke en eigenzinnige ideeën het verschil maakt en waardering oogst. Vorig jaar werd Peter Visser van de vakvereniging voor hoger technisch personeel VHP2 gekozen tot VCP-Professional van het Jaar. Hij maakt nu deel uit van de jury. Ook de overige juryleden zijn oud-winnaars. Dat zijn Jolien Bueno de Mesquita en Maarten Boeren.

Laatste nieuws

coalitieakkoord

16 mei 2024

Eerste reactie VCP: Gemengde gevoelens bij hoofdlijnenakkoord 2024-2028

acties vakbonden vroegpensioen

15 mei 2024

Vakbonden: ‘Onvermijdelijk hardere acties als regeling er niet komt’

De Participatiewet schiet tekort, fundamentele verbeteringen nodig

14 mei 2024

De Participatiewet schiet tekort, fundamentele verbeteringen nodig

Meer nieuws