Menu
Martin ten Have (HZC): ‘We werken goed en verantwoord door’

Hoe werkt de corona-crisis door op de werkvloer? We vragen het aan onze eigen professionals. Van vakorganisatie HZC Martin ten Have, uitvoerder asfaltploeg Dostal Wegenbouw.

Afstand houden

“Bij het aanleggen van asfalt sta je vaak dicht bij elkaar. We moesten als ploeg dus behoorlijk omschakelen toen de corona-crisis uitbrak en we de anderhalve meter in acht moesten nemen. Dat is professioneel aangepakt, want je wilt gewoon geen risico nemen. Er is direct een coronaprotocol opgesteld en op elke locatie is een corona-verantwoordelijke aangewezen die toeziet op de naleving van de protocollen en mensen aanspreekt wanneer dat nodig is. De machinist van de asfaltverwerkmachine heeft voldoende afstand, maar de balkman en afwerker van vooral de kleinere asfaltafwerkmachines blijven uit elkaar door met afstandsbediening te werken. Op de grote asfaltafwerkmachines is er sowieso voldoende afstand. Bij een nieuwe klus ga ik altijd van te voren op locatie kijken, zodat ik een beeld heb wat ons als ploeg te wachten staat. Verder houdt ons bedrijf ons goed op de hoogte via nieuwsbrieven en updates.

Rijdende schaftwagen

Behalve aan de anderhalve meter moeten we ook aan hygiëne denken. We hebben daarom zelf water, schoonmaakmiddelen en handgels bij ons. Omdat we nooit op een vaste locatie werken, hebben we altijd onze rijdende schaftwagen mee. De afgelopen weken was het fraai weer en konden we buiten eten, zodat we de ruimte in de keet niet hoefden te delen. Zo houden we nu buiten een soort kringgesprek op afstand.

PFAS

Over de hoeveelheid werk hebben we vooralsnog niet te klagen. Er is zelfs werk naar voren gehaald omdat dat beter uitkwam, zoals in Arnhem: doordat scholieren thuis zaten is er de afgelopen tijd weinig gebruik gemaakt van fietspaden. Daar hadden we nu mooi de ruimte om een klus te doen. Met corona gaat het met de hoeveelheid werk goed, maar het is nog heel onzeker wat de effecten van stikstof en PFAS zullen zijn.

Verantwoord werken

We prijzen ons gelukkig dat in onze directe omgeving nog weinig corona-gevallen zijn opgedoken. Ik weet wel dat een van de chauffeurs het bericht kreeg dat zijn vrouw positief getest was; hij is direct naar huis gegaan. Mensen die verkouden zijn blijven thuis en kunnen daar uitzieken. Het hoeft niet direct corona te zijn, maar we nemen daarin geen risico. Zo blijven wij goed en verantwoord aan het werk.”

Laatste nieuws

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

17 april 2024

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

16 april 2024

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

webinar arbeidsvoorwaarden

16 april 2024

Terugblik webinar over arbeidsvoorwaarden voor jongeren

Meer nieuws