Menu
Meer aandacht nodig voor laaggeletterden

Het kabinet moet fors meer investeren in laaggeletterden. Dat zegt de Stichting Lezen en Schrijven in een pamflet dat vandaag is aangeboden aan minister Koolmees. Het pamflet ‘Leven Lang ontwikkelen voor iedereen’ is mede ondertekend door de VCP.

Kwetsbaar

Het aantal mensen dat moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden neemt al jaren toe: op dit moment zijn het er 1,8 miljoen, van wie er 800.000 actief zijn op de arbeidsmarkt. Mensen met onvoldoende basisvaardigheden vormen een kwetsbare groep, de coronacrisis komt daar nu nog eens bovenop. Het kabinet heeft 84 miljoen uitgetrokken voor de aanpak van laaggeletterdheid, maar volgens het pamflet moet dat het dubbele worden. De SER heeft dat ook eerder geadviseerd.

Scholing

Het geld is onder meer nodig om laaggeletterden op een laagdrempelige manier scholing te kunnen geven, bijvoorbeeld in de eigen buurt of op de werkplek. Het pamflet stelt dat scholing mede nodig is met het oog op transities zoals digitalisering, robotisering en verduurzaming. Het vergroot de kansen op de arbeidsmarkt en vormt de basis voor een Leven Lang Ontwikkelen.

Van werk naar werk

Verder is het van groot belang om laaggeletterdheid te herkennen, bijvoorbeeld in de van-werk-naar-werktrajecten die nu vanwege corona worden opgezet. Om deze inzet voor iedereen succesvol te kunnen laten zijn, is screenen op laaggeletterdheid cruciaal, stelt het pamflet.

 

 

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws