Menu
Meer vaste contracten: versoepeling ontslagrecht niet nodig

Een versoepeling van het ontslagrecht snijdt geen hout, zegt de Vakcentrale voor Professionals (VCP) in een reactie op nieuwe CBS-cijfers over de arbeidsmarkt. Uit de cijfers blijkt dat het aantal vaste contracten weer stijgt. “Minister Koolmees (SZW) zou zijn voorstellen in de Wet arbeidsmarkt in balans niet naar de Tweede Kamer moeten sturen”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Onzekerheid
Koolmees zegt met zijn voorstel werknemers meer zekerheid te willen bieden. Maar door veel van de maatregelen die in het wetsvoorstel zijn opgenomen zal de onzekerheid voor werknemers eerder toe- dan afnemen. Zo is de VCP uitgesproken tegenstander van de zogeheten cumulatiegrond, die werkgevers de mogelijkheid biedt om iemand op grond van meerdere redenen te ontslaan. Ook de versobering van de transitievergoeding is de VCP een doorn in het oog.

Flexibilisering
De VCP vindt een hardere stijging van het aantal vaste contracten ten opzichte van flexwerk een positieve ontwikkeling. “Het is een hoopvol teken dat het aantal vaste contracten nu harder stijgt dan het aantal flexcontracten”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. “In plaats van het ontslagrecht te versoepelen, zou het kabinet moeten erkennen dat ontslagrecht niet het probleem is. Het kabinet moet evenwel paal en perk stellen aan de doorgeslagen flexibilisering. Uit de CBS-cijfers komt naar voren dat het aantal flexconstructies nog steeds hoog is. Een normaal contract zou de norm moeten zijn. Dat biedt de meeste zekerheid op het gebied van werk en inkomen.”

Vaste arbeidsrelatie
In het eerste kwartaal was het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie 124 duizend hoger dan een jaar eerder, een groei van 2,4 procent. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie nam in een jaar tijd met 38 duizend toe, wat neerkomt op een groei van 2 procent. Naar verhouding groeide bij werknemers het vaste werk daarmee sterker dan het flexwerk. Dit was sinds begin 2009 niet meer voorgekomen.

45-plussers
Een groot punt van zorg – zo blijkt ook weer uit de CBS-cijfers – is het aantal 45-plussers zonder werk. Nog steeds is meer dan de helft van de werklozen 45 jaar of ouder, ondanks de aantrekkende economie. Veel werkgevers wijzen ouderen af omdat zij duur, niet productief en vaak ziek zouden zijn. Ten onrechte, vindt de VCP. Om deze groep aan de slag te helpen zijn maatregelen nodig: een tweede loopbaanadvies, periodieke loopbaan-APK, re-integratie en scholingsmiddelen zouden structureel moeten zijn. 

Luister hier naar de reactie van Nic van Holstein op de CBS-cijfers op BNR

Laatste nieuws

Regeerprogramma kent geen verrassingen op werk- en inkomenszekerheid

13 september 2024

Regeerprogramma kent geen verrassingen op werk- en inkomenszekerheid

AOW

12 september 2024

Middeninkomens worstelen nog altijd met stijgende vaste lasten

Gastouders belangrijk voor professionals

11 september 2024

Gastouders belangrijk voor professionals

Meer nieuws