Menu
MHP: Toegang rechter wezenlijk onderdeel rechtsstaat

“Je recht halen is iets dat geldt voor iedereen en is dus niet exclusief voorbehouden aan multinationals met een dikke portemonnee”, aldus MHP-duovoorzitter Bob van der Wal. De MHP heeft op 27 november jl. samen met FNV en CNV een brief (.pdf) naar de Tweede Kamer gestuurd naar aanleiding van het wetsvoorstel aanpassing griffierechten.

Het wetsvoorstel betreft met name een aanzienlijke verhoging van het griffierecht in hoger beroep en cassatie. Het wetsvoorstel is primair ingegeven door kostenbeheersing en heeft daardoor iets weg van een ontmoedigingsbeleid. De MHP betreurt dit omdat rechtvaardigheid een wezenlijke pijler is in een goed functionerende democratie. Hieraan moet zo min mogelijk worden getornd.

Problematisch is ook dat de verhoging van de griffiekosten invloed heeft op arbeidsrechtelijke zaken. Werkgevers hebben in de meeste gevallen meer financiële ruimte om scherp te procederen. Een werknemer kan daardoor met het wetsvoorstel sneller het onderspit delven. Daar komt bij dat de contributie bij een beroepsvereniging of de premie bij een rechtsbijstandverzekeraar door de verhoging kan stijgen.

Laatste nieuws

Nic van Holstein

27 februari 2024

In gesprek met Nic van Holstein: De poort naar politiek Den Haag

Arbeidsmarkt diversiteit architect

22 februari 2024

Meer werknemers bouwen pensioen op!

Steun het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen

20 februari 2024

Steun het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen

Meer nieuws