Menu

Culemborg, 9 januari 2007
Pb 0109-01

MHP-voorzitter in nieuwjaarstoespraak:

“Hervormingen niet overboord gooien, maar beleid wel bijstellen”

“Het is onzin om de hervormingen van de afgelopen jaren weer overboord te gooien, maar bijstellingen zijn wel op zijn plaats, evenals investeringen in plaats van slechts saneren.

Dit zei Ad Verhoeven, voorzitter van de vakcentrale MHP, vandaag tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst van de vakcentrale.

Zo moet er volgens hem worden geïnvesteerd in allochtonen, arbeidsgehandicapten en ouderen. “Mensen mogen best op hun eigen verantwoordelijkheid worden aangesproken, maar moeten die wel waar kunnen maken. Vooral de genoemde groepen hebben extra aandacht nodig, anders dreigt voor hen (massa)werkloosheid, terwijl elders in de markt mede door de vergrijzing kraptes ontstaan”, aldus Verhoeven.

De MHP-voorzitter noemde de houding van de werkgevers (VNO-NCW) over het door henzelf veroorzaakte mislukte overleg over de aanpassingen van het ontslagrecht, lachwekkend. “Zelfs al spraken de werkgevers de waarheid over de inhoud van de zogenaamde overeenkomst met een deel van de vakbeweging, dan zouden zij op grond van de inhoud, zoals de dubbele aftopping in de nieuwe vergoedingen op een laag niveau, toch moeten en kunnen weten dat een dergelijke afspraak bij de achterbannen geen stand zou houden. En wat te denken van de mening van de eigen achterbannen van werkgevers of het eigen personeel van VNO-NCW, MKB en LTO ? Krokodillentranen van werkgevers dus.” Deze aftopping klemt volgens Verhoeven des te meer omdat van een leeftijdsbewust personeelsbeleid in de meeste ondernemingen nog geen sprake is. “Geef de werkgevers hier hun zin en talloze ouderen komen in de toekomst in grote financiële problemen.” Volgens de MHP-voorzitter mag over de ontslagkwestie niet gebeuren wat is gebeurd bij de herkeuring van gedeeltelijk arbeidsongeschikten, van wie anders dan beloofd een bedroevend klein percentage de beloofde baan heeft gekregen. Ook hekelde hij de houding van werkgevers die zich kennelijk niet hebben gehouden aan de afspraak om werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn, in dienst te houden of te herplaatsen.

Over de kabinetsinformatie zei Verhoeven dat hij er vanuit gaat dat het CDA de belofte niet breekt ten aanzien van de hypotheekrente en de AOW. “In ieder geval moet men bereid zijn het beleid op die punten niet te veranderen anders dan na nadere advisering door de SER.”

Laatste nieuws

Advies aan Hoge Raad over toepassen arbeidskorting bij WGA-uitkering

24 juni 2024

Advies aan Hoge Raad over toepassen arbeidskorting bij WGA-uitkering

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

19 juni 2024

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

19 juni 2024

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

Meer nieuws