Menu
Middeninkomens staan onder druk

De werkloosheidscijfers (7,5%) en lastenontwikkeling (5 ¾ mld) baren de MHP zorgen. De gelekte CPB-cijfers zijn allerminst rooskleurig en zullen waarschijnlijk aan de te optimistische kant blijken voor veel huishoudens. “De middeninkomens staan onder toenemende druk door het kabinetsbeleid. Als men niet oppast, worden de economische groei en het vertrouwen in de knop gebroken”, aldus MHP-bestuurder Nic van Holstein in een eerste reactie op de Macro Economische Verkenningen.

Veel lastenverzwaringen en bezuinigingen treffen werknemers direct in hun besteedbaar inkomen. De crisis wordt aangegrepen om verder te nivelleren en de lasten voor midden- en hogere inkomens te verzwaren, terwijl Nederland relatief weinig inkomensverschillen kent. De arbeidskorting en de algemene heffingskorting worden (meer) inkomensafhankelijk afgebouwd, waardoor feitelijk de belastingdruk toeneemt. Een hoge lastendruk is slecht voor werkgelegenheid en economie. Daarmee dreigt een vicieuze cirkel van neergang en bezuinigingen. Omdat de lonen en pensioenen achterblijven bij de inflatie hebben veel huishoudens ook minder te besteden. Daarnaast is er sprake van stapeling van effecten voor bepaalde groepen, die flink kan oplopen. Gezinnen met kinderen op middelbaar onderwijs krijgen bijvoorbeeld te maken met verlaging van de kinderbijslag en kosten van schoolboeken.

Beluister hier de reactie van MHP-bestuurder Nic van Holstein in het NOS Radio 1 Journaal.

Zie ook: http://nos.nl/artikel/551709-vakbonden-somber-over-cpbcijfers.html

Vakcentrale MHP voor middelbaar en hoger personeel wijst op de gevolgen van de kabinetsmaatregelen voor gezinnen met kinderen en een bovenmodaal inkomen. Bestuurder Nic van Holstein: “Veel werkenden blijven wat betreft koopkracht rond de nul procent zitten. Maar verdien je twee maal modaal dan ga je er al fors op achteruit. En heb je een gezin met schoolgaande kinderen, dan heb je ook nog te maken met de kosten voor schoolboeken en de afbouw van de kinderbijslag.”

Lees hier een eerste indicatieve rapportage inkomenseffecten 2014 van MHP, waaruit blijkt dat middeninkomens onder druk staan, vooral gezinnen met middelbare scholieren.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws