Menu

Culemborg, 24 september 2009
Pb 0924-08

Mr. Richard Steenborg houdt hoop op AOW-advies

De Vakcentrale MHP ziet nog steeds kansen voor een unaniem SER-advies over de AOW. ”Het is onwaarschijnlijk moeilijk, maar ik heb hoop dat het lukt. Aan de SER-voorzitter (Alexander Rinnooij Kan) zal het niet liggen en ook niet aan de FNV-voorzitter Agnes Jongerius”, zegt voorzitter mr. Richard Steenborg van de vakcentrale MHP voor middengroepen en hoger personeel. Volgens hem is de SER “er al een heel eind in”.

“Het is onwaarschijnlijk belangrijk dat er een unaniem advies komt”, zegt de MHP-voorzitter. “Geen advies betekent de botte bijl”. Want dan kan het kabinet verder met de plannen de AOW naar 67 jaar te brengen. Het betekent ook “een deuk” voor de SER en “, je komt als sociale partners op afstand te staan”.

De AOW is een basisvoorziening, daar moet je niet aan tornen, vindt de MHP. Wie wil, moet langer kunnen doorwerken, maar een verplichting mag het niet zijn. Steenborg wijst erop dat oorspronkelijk het argument voor het optrekken van de leeftijd de verhoging van de arbeidsparticipatie was. ”Maar er zijn nog heel veel mensen tussen de 55 en 65 die niet aan de bak komen.” Ook veel vrouwen werken in een kleine deeltijdbaan. Er is volgens hem dus nog een enorm potentieel aan arbeidskrachten.

Nu is de AOW verworden tot een kostenvraagstuk, stelt Steenborg, een bezuinigingsoperatie. Voor een goede discussie over een toekomstbestendig pensioenstelsel moeten AOW en het aanvullend pensioen in hun samenhang worden besproken. Die discussie vergt tijd.

Laatste nieuws

Huidige subsidieronde duurzame inzetbaarheid nog open tot eind maart

6 februari 2023

Huidige subsidieronde duurzame inzetbaarheid nog open tot eind maart

Depressie

2 februari 2023

VCP, FNV en CNV geen voorstander van extra verplichting tijdens re-integratie

Laat om- en bijscholing niet over aan de markt

1 februari 2023

Laat om- en bijscholing niet over aan de markt

Meer nieuws
Naar boven