Menu

De VCP wil dat er meer aandacht komt voor de gevolgen van langdurig zittend werken. Door digitalisering en automatisering doen steeds meer mensen hun werk zittend achter het bureau. “Wie te weinig beweegt, loopt meer kans op fysieke dan wel psychische klachten. Het is vrij eenvoudig om daar iets aan te doen”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein naar aanleiding van de week van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) die 11 juni van start gaat. Veel bedrijven hebben geen RI&E, terwijl dat wel verplicht is. “Bedrijven moeten dat oppakken en het wordt tijd dat de Inspectie SZW meer gaat handhaven.”

Koploper
Nederland behoort tot de Europese koplopers voor wat betreft zittend werken. We staan op de derde plaats, achter het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg. Kijken we sec naar het aantal uren dat iemand zittend doorbrengt, dan staat Nederland helemaal bovenaan: met meer dan 5,5 uur per dag. Bij eenderde van de Nederlanders is dat zelfs 7,5 uur. “Dat zijn dus uren waarin je weinig beweegt en klachten dus op de loer liggen. Het is niet goed voor je lichaamshouding en je komst te weinig toe aan beweging”, aldus Van Holstein.

Staand werken
De oplossing is eenvoudig: gewoon minder zitten. Dat kan door een deel van het werk bijvoorbeeld staand te doen, al moet je volgens onderzoekers ook daar niet in doorschieten. Daarnaast is het goed om ‘kleine beweegmomentjes’ in te lassen, zoals een loopje naar een collega in plaats van een mailtje. Of een korte wandeling na de lunch. Wereldwijd bedragen de kosten als gevolg van te weinig bewegen een kleine 50 miljard euro.

Week van de RI&E
De VCP vindt dat iedere werknemer het recht heeft om zijn functie of beroep onder goede fysieke en psychische omstandigheden uit te oefenen. “Dat betekent in de eerste plaats een omgeving die veilig is en geen gevaar oplevert, maar het betekent net zo goed dat er aandacht nodig is voor de hoeveelheid tijd die je zittend doorbrengt”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. “Veel werknemers zitten achter het beeldscherm en dat moet je gewoon niet te lang achter elkaar doen.” De week van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) gaat komende maandag van start. Het is een landelijke actieweek met tal van workshops, trainingen en opfrisdagen voor ondernemingen. Het thema van dit jaar is: voorkom verzuim en verloop.

Meer weten over de risico’s van zittend werken, klik hier.

Laatste nieuws

Advies aan Hoge Raad over toepassen arbeidskorting bij WGA-uitkering

24 juni 2024

Advies aan Hoge Raad over toepassen arbeidskorting bij WGA-uitkering

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

19 juni 2024

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

19 juni 2024

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

Meer nieuws