Menu
Ook middengroepen hebben last van hoge inflatie

In De Telegraaf stond een artikel over nivellering en hoe de loonkloof via cao’s verkleind wordt. VCP voorzitter Nic van Holstein reageerde.

Inventarisatie

Uit een inventarisatie van De Telegraaf bleek dat vakbonden en werkgevers in steeds meer cao’s verschillende salarisstijgingen afspreken. Laagstbetaalden krijgen er in cao’s die worden afgesloten vaak meer bij dan hun hoger ingeschaalde collega’s. Daarbij wordt het argument gebruikt dat de hoge inflatie vooral de lagere inkomens treft.

Waardering

VCP-voorzitter Van Holstein gaf aan dat hij hierover verontwaardigde reacties krijgt vanuit de achterban. “Iemand met een modaal inkomen heeft net zo goed last van de dure boodschappen. Als werkgever moet je ervaring en opleiding op deze krappe arbeidsmarkt ook waarderen. Je kunt er op wachten dat dit gaat schuren.”

Bestedingen

Bij de NOS Radio 1 liet hij weten dat de inflatie ook voor middengroepen en hogere inkomens steeds meer problemen veroorzaakt. “Die voelen zich tekortgedaan. Ook die groepen kunnen steeds minder besteden en dat moet op de een of andere manier wel worden opgelost. Daar waarschuwen we voor”. Het Nibud krijgt overigens ook signalen dat ook middeninkomens vrezen rekeningen niet te kunnen betalen.

Arbeidskrapte

Een gelijke loonstijging over de hele linie kan ook helpen bij het opvangen van personeelstekorten, zegt de VCP-voorzitter. “Als werkgever moet je ervaring en opleiding op deze krappe arbeidsmarkt ook waarderen.” Een hoger loon is op termijn ook in het voordeel van bedrijven. Het stimuleert innovatie en het zorgt voor productievere werknemers en ondernemingen. “Dat betaalt zich vanzelf uit”, zegt de VCP-voorzitter.

Laatste nieuws

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

pensioenlab

22 mei 2024

Bijeenkomst PensioenLab: Een Succesvolle Afsluiting

Meer nieuws