Menu
Oproep tot herbezinning naar Kamer, met steun van FNV en CNV

De VCP, FNV en CNV hebben vandaag een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin ze oproepen tot een moment van herbezinning, na anderhalf jaar crisisaanpak rond corona. “Het wordt tijd om ons als samenleving af te vragen of we op een plek zijn beland dat we voor de goede redenen, toch foute dingen aan het doen zijn. Er zijn meerdere wegen uit de crisis.”

Moeilijke keuzes

In de brief wordt gerefereerd aan de moeilijke keuzes die zijn gemaakt om de corona-pandemie het hoofd te kunnen bieden. Vanuit de crisisgedachte zijn er in hoog tempo burgerlijke vrijheden afgenomen en beperkingen opgelegd die tot twee jaar geleden uitsluitend in duistere fictie gevonden werden. Maar inmiddels naderen we volgens de vakcentrales een punt waarbij een significant deel van de samenleving praktisch het leven onmogelijk wordt gemaakt, terwijl ook voor het andere deel flinke beperkingen gelden.

Trechter

De VCP, FNV en CNV roepen daarom op tot een moment van herbezinning, mede nu duidelijk wordt dat corona ook de komende jaren onder ons blijft. “Herbezinning of de crisis-trechter, waarin we in hoog tempo de een na de andere maatregel uitvaardigen en weer intrekken, nog steeds het juiste pad is. Een trechter waarbij er sprake is van een enorme tweedeling in de samenleving. Een trechter waar we in zitten zonder dat we de vraag beantwoorden of we deze manier van samenleven wenselijk vinden, en ook voor de komende vijf tot tien jaar zo willen vormgeven.”

Allereerst voorzichtigheid geboden

De gezamenlijke brief is opgesteld op initiatief van de VCP na onze eerdere oproep van vorige week. “De huidige situatie met oplopende besmettingscijfers is natuurlijk zeer zorgelijk. De professionals in de zorg staan wederom onder grote druk. Om besmetting tegen te gaan is allereerst voorzichtigheid geboden. Ga met gezond verstand om met de basismaatregelen”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. “We lopen natuurlijk niet weg voor wat nu nodig is. Tegelijkertijd doen wij gezamenlijk een oproep over herbezinning nu het er naar uitziet het virus nog langer onder ons zal zijn.”

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws