Menu
Ouderschapsverlof: Stichting van de Arbeid wil hogere vergoeding

De voorgenomen vergoeding voor het betaalde ouderschapsverlof is te laag. Dat zegt de Stichting van de Arbeid in een brief aan de Tweede Kamer, die binnenkort over nieuwe wetgeving praat. Volgens de Stichting van de Arbeid bestaat het risico dat ouders van de regeling geen gebruik zullen maken omdat ze dan niet meer rond zullen komen. In de brief pleiten werkgevers en werknemers voor een ‘adequate’ vergoeding.

Vaste lasten lopen door

De nieuwe wetgeving voorziet in een vergoeding van 50 procent van het dagloon, tot 50 procent van het maximum dagloon. Het kabinet hoopt dat jonge ouders hun zorgtaken dan beter verdelen en ook dat meer vrouwen zullen toetreden tot de arbeidsmarkt. De Stichting van de Arbeid betwijfelt of dat ook echt gaat gebeuren. Eerder had de VCP zich al kritisch uitgelaten over het wetsvoorstel. Voor veel mensen betekent het een flinke financiële aderlating, terwijl de normale lasten gewoon doorlopen.

Maatschappelijk belang

De Stichting van de Arbeid stelt verder dat de overheid het ouderschapsverlof moet financieren omdat het een maatschappelijk belang dient. De afgelopen maanden is door corona maar al te duidelijk geworden hoe belangrijk goede opvang is bij het combineren van werk en zorg, zo staat in de brief. De ouderschapsverlofregeling moet zo vormgegeven worden dat deze bijdraagt aan een structurele verbetering van de arbeidsmarkt en economie, stelt de Stichting van de Arbeid.

Laatste nieuws

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

12 juni 2024

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

Positief over initiatiefwetsvoorstel voor rouwverlof

12 juni 2024

Positief over initiatiefwetsvoorstel voor rouwverlof

Volgende stap in RVU-actie politie

11 juni 2024

Volgende stap in RVU-actie politie

Meer nieuws