Menu

Parool 18 maart 2009

 

CNV peilt leden over AOW-leeftijd
DEN HAAG – De vakcentrale CNV neemt de verhoging van de AOW-leeftijd mee in een discussiestuk over de vergrijzing. De CNV-bonden willen hierover met hun leden gaan praten. Uit een enquête onder leden van de verschillende CNV-bonden blijkt dat acht op de tien leden een verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar bespreekbaar vindt.

De vakcentrale wil vanaf volgende maand met haar leden gaan praten over oplossingen om de oudedagsvoorziening betaalbaar te houden. Door de toenemende vergrijzing wordt de AOW steeds moeilijker te bekostigen.

Een van de oplossingen in een discussiestuk van het CNV over de vergrijzing dat deze week naar buiten komt, is het stapsgewijs verhogen van de AOW-leeftijd met een maand per jaar vanaf 2016. Daarbij moet een uitzondering worden gemaakt voor mensen die al 45 jaar gewerkt hebben, als ze 65 worden, aldus een woordvoerder van de christelijke vakcentrale.

Gat in de begroting
Verhoging van de pensioenleeftijd is een van de opties die bij het kabinet op tafel liggen om de overheidsfinanciën op lange termijn gezond te houden. Door de economische crisis wordt er de komende jaren een gat geslagen in de begroting.

Het FNV is mordicus tegen verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Ook de vakcentrale voor middelbaar- en hoger personeel MHP is vooralsnog tegen, tenzij het kabinet met een goed voorstel komt. ”We werpen geen betonnen muur op,” aldus voorzitter Richard Steenborg.

Het CNV wil alleen met het kabinet praten over langer doorwerken als aan een flink aantal voorwaarden wordt voldaan, aldus woordvoerder Van Oosten. Zo mogen de pensioenen niet omlaag gaan, moet er geïnvesteerd worden in groene energie, en moet er volgens het CNV een belasting van zestig procent worden ingevoerd op topinkomens boven de zogenoemde Balkenendenorm (176.000 euro per jaar).

In mei moet er duidelijkheid zijn over het standpunt van de CNV-leden over langer werken. (HET PAROOL)

Laatste nieuws

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

19 juni 2024

Politie stopt bijstand deurwaarders, politiebureaus weer dicht

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

19 juni 2024

Ben jij mantelzorger? Vul dan nu onze enquête in.

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

12 juni 2024

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

Meer nieuws