Menu

Culemborg, 19 april 2012

Payrolling ondermijnt positie werknemer

De MHP is zeer kritisch op het fenomeen payrolling, omdat dit de positie van werknemers ondermijnt, aldus MHP-bestuurder Eddy Haket. Payrolling heeft zich in de recente tijden ontwikkeld tot een fenomeen dat een gekunstelde splitsing aanbrengt tussen formeel en materieel werkgeverschap. Payroll-werknemers worden hierdoor onder andere geconfronteerd met mindere arbeidsvoorwaarden en enige reële ontslagbescherming ontbreekt.

Uit onderzoek blijkt dat werknemers die binnen een payroll-constructie werken, veelal niet het payroll-bedrijf maar het bedrijf waar zij (fysiek) werken, als werkgever beschouwen. Vaak worden ze bij bijvoorbeeld ziekte of reorganisatie onaangenaam verrast, omdat er voor hen opeens andere arbeidsvoorwaarden blijken te gelden dan voor collega’s, die hetzelfde werk verrichten maar wel direct in dienst zijn bij het inlenende bedrijf. Het payroll-bedrijf blijkt bijvoorbeeld per dag te kunnen opzeggen, zonder zich aan enigerlei ontslagregel te hoeven houden en nauwelijks enige reële (na)zorgverplichtingen te hebben ten opzichte van de werknemer. Wachtgeldregels zijn niet van toepassing en het is onduidelijk wat er met re-integratie moet gebeuren.

Vandaag heeft de Stichting van de Arbeid dan ook een verdeeld advies over de ‘Ontwikkeling van payrolling’ uitgebracht. Omdat werkgevers wel positief zijn over het fenomeen payrolling en werknemersorganisaties hierover volstrekt anders denken, was een verdeeld advies onvermijdelijk, aldus Eddy Haket.

Voor het volledige advies verwijzen wij u naar de website van de Stichting van de Arbeid: www.stvda.nl.

Laatste nieuws

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

12 juni 2024

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

Positief over initiatiefwetsvoorstel voor rouwverlof

12 juni 2024

Positief over initiatiefwetsvoorstel voor rouwverlof

Volgende stap in RVU-actie politie

11 juni 2024

Volgende stap in RVU-actie politie

Meer nieuws