Menu

Een werkonderbreking van 66 seconden, een ludieke actie, meelopen in de protestmars op 18 maart. Professionals kunnen zich op allerlei manieren roeren, zegt ACP-voorman Gerrit van de Kamp in zijn hoedanigheid van actiecoördinator van de VCP. De afgelopen weken dook zijn naam diverse keren op tijdens de acties voor een beter pensioen. En het animo om mee te doen groeit. Een grote manifestatie op het Malieveld in Den Haag op 18 maart met een massale pensioencursus en een protestmars moet het hoogtepunt worden van de acties.

Nu of nooit
Van de Kamp is gedreven, daags na het stuklopen van de onderhandelingen over een goed pensioen was het voor hem klip en klaar: we moeten nu de barricaden op om onze eisen voor een goed pensioenstelsel af te dwingen. “Het is nu het moment om te praten over indexering. Over tien jaar heeft het geen zin meer.” In december was de Rotterdamse haven al het toneel van een werkonderbreking van diverse sectoren, dit jaar werd al drie keer gedemonstreerd in Den Haag. Diverse VCP-vakverenigingen waaronder VNV, HZC, VMHP en KVMO deden eraan mee.

Zoveel mogelijk sectoren
“We streven naar deelname van zoveel mogelijk sectoren: ambtenaren, werknemers in de gezondheidszorg, de politie, de gepensioneerden zelf en ga zo maar door: hoe meer vakverenigingen en vakbonden meedoen hoe liever. Het kan niet zo zijn dat het kabinet met de huidige voorstellen wegkomt. Dit raakt iedereen. Mensen worden gewoon beet genomen, net als eerst bij de verhoging van de AOW-leeftijd. Iedereen dacht dat die verhoging eenmalig was, maar achteraf bleek dat het een wet was waarbij de AOW-leeftijd permanent bleef oplopen. Dat dreigt nu weer te gebeuren.”

Wat houdt jouw rol als actie coördinator van de VCP concreet in?
“Als coördinator ben ik vooral bezig om dingen te organiseren en sectoren bij elkaar te brengen, zoals veiligheidssectoren op 18 maart. Denk ook aan juridische aanzeggingen, zorgen dat dat allemaal bij elkaar komt in samenspraak met alle vakbonden. Bij veiligheid alleen al gaat het om zo’n 16 organisaties. De afstemming met andere vakcentrales doen wij ook, zowel wat er op 18 maart in het land gebeurt als in Den Haag gebeurt.”

Hoe vind je dat de acties tot nu toe zijn gegaan?
“Ik ben tevreden wat we tot nu toe hebben teweeggebracht. Je zit in een soort opbouw, je ziet dat het bewustzijn dat er echt iets moet gebeuren groeit. Als er een moment is om een stap te zetten, dan is het nu wel. Langzaam maar zeker zie je het zich ontwikkelen, steeds meer sectoren willen meedoen en duidelijk maken dat het zo niet kan: de bouw, transport, beveiliging, streekvervoer, veiligheidssector, het onderwijs roert zich, en ook ouderenorganisaties hebben aangegeven dat ze iets willen doen.”

Hoe zie jij de rol van de VCP zelf?
De VCP zal er zeker bij zijn op 18 maart maar het is toch vooral de bedoeling dat de vakverenigingen komen en zichtbaar zijn. Professionals moeten nu bepalen: vind ik dit belangrijk of niet, en als ze dit belangrijk vinden moeten ze nu opstaan. Gebeurt dat niet, dan is het te laat.”

Oproep
Ga het gesprek aan over een goed pensioen en doe mee aan de acties! Aanmelden kan bij Sal Stam.

Laatste nieuws

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

17 april 2024

Ledencongres De Unie: koopkrachtverlies is een groot probleem

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

16 april 2024

Magazine Nationaal Ambtenarencongres 2024: Samen aan de slag met Sociale veiligheid

webinar arbeidsvoorwaarden

16 april 2024

Terugblik webinar over arbeidsvoorwaarden voor jongeren

Meer nieuws