Menu
Pensioenfederatie lanceert handige tool: ‘Bij welk pensioenfonds hoor ik?’

Op 22 maart heeft de Pensioenfederatie, de koepelorganisatie van pensioenfondsen een handige tool gelanceerd. Primair gericht op werkgevers, maar ook handig voor werknemers, zeker voor hen zonder pensioenregeling. Met deze tool kan namelijk eenvoudig worden gecheckt of er een pensioenfonds is dat hoort bij de activiteiten van (de werknemers van) het bedrijf. Via de tool kan volgens een indicatie worden gegeven of er al dan niet sprake zou moeten zijn van een verplichte aansluiting bij een pensioenregeling. Het doel van de tool is om te voorkomen dat werkgever en hun werknemers (al dan niet onbewust) geen pensioenregeling hebben, terwijl dat mogelijk wel zou moeten. De tool moet bijdragen aan het verkleinen van de zogeheten witte vlek (werknemers zonder pensioen).

 

 

Verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfondsen
In veel sectoren zijn collectieve afspraken gemaakt over een pensioenregeling en over de uitvoering daarvan bij een pensioenfonds. Zo bouwen alle werknemers in die sector, naast de AOW, automatisch aanvullend pensioen op. Voorbeelden hiervan zijn de pensioenfondsen voor de overheid en het onderwijs het ABP, het pensioenfonds voor zorg en welzijn PfZW en het pensioenfonds voor de bouwnijverheid Bpf Bouw.

Pensioen is voor veel werkenden een belangrijke aanvullende inkomensvoorziening voor later. Werkgevers zijn in veel bedrijfstakken hierom verplicht om voor werknemers premie te betalen aan een pensioenfonds. Als een werkgever daar te lang mee wacht of als de onderneming zich niet tijdig meldt bij een pensioenfonds, dan kan dat flinke navorderingen tot gevolg hebben. Om dat te voorkomen en werkgevers eenvoudig op weg te helpen, is deze nieuwe tool beschikbaar.

Doe de check
Met een eenvoudige check kunt u nu als werkgever of als werknemers zonder pensioenregeling, met het vermoeden dat er wel sprake is van een verplichtgesteld pensioenfonds, nagaan of er voor uw onderneming mogelijk een verplichte pensioenregeling geldt. Daarvoor zijn de feitelijke werkzaamheden van werknemers in een bedrijf bepalend. Door de tool in te vullen kan men nagaan of en zo ja welk bedrijfstak- of beroepspensioenfonds een pensioenregeling aanbiedt. De werkgever kan vervolgens contact opnemen met het pensioenfonds om na te gaan of er voor de werknemers daadwerkelijk sprake is van een verplichtgestelde of vrijwillige pensioenregeling. Het pensioenfonds zal dit vervolgens gaan toetsen. 

Gewijzigde bedrijfsactiviteiten
Zijn de bedrijfsactiviteiten onlangs gewijzigd? Het kan zijn dat de onderneming dan nu onder een (andere) verplicht gestelde pensioenregeling valt. De tool kan ook worden gebruikt om te zien of dat het geval is.

De tool kan gratis worden gebruikt op www.bijwelkpensioenfondshoorik.nl.

Laatste nieuws

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

12 juni 2024

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

Positief over initiatiefwetsvoorstel voor rouwverlof

12 juni 2024

Positief over initiatiefwetsvoorstel voor rouwverlof

Volgende stap in RVU-actie politie

11 juni 2024

Volgende stap in RVU-actie politie

Meer nieuws