Menu
IMVB

Een werkgroep van het pensioenconvenant voor verantwoord beleggen heeft de toeleveranciersketen van palmolie onder de loep genomen. Het zogeheten IMVB-convenant loopt sinds 2018 en moet meer inzicht geven in mogelijke risico’s van beleggingen door pensioenfondsen op bijvoorbeeld mensenrechtenschendingen of milieuschade.

Duurzaamheid en werkomstandigheden

De werkgroep trad in contact met drie ondernemingen waarin pensioenfondsen belangen hebben als aandeelhouder. Het ging om een inkoper, een leverancier en een dochteronderneming in de palmoliesector. Er is in het bijzonder gekeken naar zaken als loon, duurzaamheid en de omstandigheden waaronder arbeiders op de plantages hun werk moeten doen. Alles bij elkaar hebben de gesprekken meer inzicht opgeleverd in hoe het er in de praktijk aan toe gaat, maar de mogelijkheden om als aandeelhouder eventuele misstanden aan te pakken zijn beperkt.

Breed gedragen convenant

Het IMVB-convenant (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen) is ondertekend door meer dan tachtig pensioenfondsen, goed voor een totaal belegd vermogen van 1600 miljard euro. Tot de ondertekenaars behoren ook vakbonden, waaronder VCP, ngo’s, ministeries en de Pensioenfederatie. In deze casus werkten de fondsen PME, PMT, Pensioenfonds Detailhandel, Rabobank Pensioenfonds, Oxfam Novib, FNV en het ministerie van Buitenlandse Zaken nauw samen.

Laatste nieuws

Nic van Holstein

27 februari 2024

In gesprek met Nic van Holstein: De poort naar politiek Den Haag

Arbeidsmarkt diversiteit architect

22 februari 2024

Meer werknemers bouwen pensioen op!

Steun het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen

20 februari 2024

Steun het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen

Meer nieuws