Menu
Pensioenlab gaat weer van start – meld je nu aan!

Aanmelden voor het PensioenLab kan weer! Wil jij de stem van je leeftijdsgenoten vertegenwoordigen in de pensioendiscussie? Wil jij je verdiepen in een pensioenonderwerp en bijdragen aan verbetering? Meld je hier aan of stuur een mail. Aanmelden kan tot en met oktober.

VCP Young Professionals
Ben jij een young professional en geïnteresseerd in pensioenen, niet ouder dan 35 jaar en van november 2019 tot mei 2020 beschikbaar om actief mee te doen aan de pensioendiscussie en de toekomst van ons pensioenstelsel? Dan nodigen we je graag uit je aan te melden. Voor meer informatie over het programma, klik hier.

Bootcamp (nov)
Het programma begint in november met twee bootcampavonden om je kennis bij te spijkeren. De data worden later bekend gemaakt. Het is dus niet nodig om vooraf al kennis van pensioenen te hebben.

Businessplan ontwikkelen (nov-feb)
Daarna gaan alle groepen aan de slag met een thema waarvoor ze een advies bedenken. Vervolgens werken ze de ideeën uit in praktisch uitvoerbare acties in een businessplan. Waarom dat effectief is en hoe haalbaar/realistisch het is. Het is dus een vertaling van de ideeën tot praktisch uitvoerbare acties.

Ontwerpfase (feb-mei)
Als het businessplan klaar is zullen de groepen het voor zover mogelijk, vertalen in een prototype. Dat betekent dat deze periode wordt besteed aan het ontwerpen van de oplossing in het businessplan en het uitvoeren ervan. Het is dus een vertaling van de ideeën tot praktisch uitvoerbare acties.

Kick-out (mei/juni)
De Kick-out is het afsluitende evenement waarvoor de financiële sector, politiek en media zullen worden uitgenodigd. Elke groep krijgt die avond de gelegenheid om hun prototype te presenteren aan de genodigden en een jury. De jury zal beslissen welk idee het beste is. Dit idee krijgt een geldprijs dat ze alleen mogen gebruiken om hun prototype verder te ontwikkelen.

Wat is Pensioenlab?
In mei 2014 hebben de jongeren van FNV, CNV en VCP de Stichting Pensioenlab opgericht. Onderdeel van de Stichting is het PensioenLab. Het PensioenLab bestaat uit ongeveer vijftig jongeren (tot en met 35 jaar) die nadenken over allerlei aspecten die met pensioen te maken hebben: diversiteit, communicatie vanuit de pensioenfondsen, solidariteit, de toekomst van het stelsel, keuzevrijheid etc. Het wordt alweer de achtste keer dat er een groep van ruim vijftig enthousiaste jongeren gaat nadenken over ons pensioenstelsel. Van de zijde van de VCP Young Professionals is Sacha Heemskerk afgevaardigd als bestuurder van Stichting Pensioenlab. Meer weten? Ga naar www.pensioenlab.nl.

Pensioenakkoord jongerenproof
PensioenLab maakt het pensioenakkoord jongerenproof! De kaders van het nieuwe akkoord zijn gesteld, maar de invulling biedt nog veel ruimte en risico’s voor jongeren.
Daar kun jij wat aan doen! De challenges voor dit jaar zijn: 1. Hoe ziet het aanvalsplan witte vlekken eruit? 2. Willen wij een pensioencontract zonder behoud van grote verplichtstelling?
3. Wie betaalt de compensatie voor de afschaffing van de doorsneesystematiek? 4. Wanneer moet een pensioenfonds korten?

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws