Menu
Persoonlijke dienstverlening en scholing is succesvol

Het aanbieden van persoonlijke dienstverlening, maatwerk en scholing om mensen aan het werk te helpen is succesvol. Dat zei Prof. Dr. Pierre Koning, hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid, op een bijeenkomst georganiseerd door de SER en Stichting van de Arbeid. De VCP pleit al jaren voor zo´n aanpak.

Dienstverlening
Volgens Pierre Koning waren er in het verleden weinig aanwijzingen dat scholing effectief was. Dit beeld is aanzienlijk verbeterd, vooral voor de lange termijn. Uit onderzoek blijkt dat scholing mensen meer kansen geeft op werk. Ook maatwerk en persoonlijke dienstverlening zijn succesvol en bieden de meeste effectiviteit. De VCP onderschrijft dit. “Het is duidelijk dat persoonlijke dienstverlening, maatwerk en scholing de meeste kans geeft op werk. Er moet meer geïnvesteerd worden, zodat (publieke) persoonlijke dienstverlening en scholing voor iedereen beschikbaar is”, zegt VCP-vicevoorzitter Gerrit van de Kamp.

Projecten
Tijdens de bijeenkomst van de SER en Stichting van de Arbeid zijn ervaringen, goede voorbeelden en kennis met elkaar gedeeld. Sociale partners zijn diverse projecten gestart in de regio’s om het beroep op de werkloosheidswet te verminderen, waarbij veel wordt ingezet op persoonlijke dienstverlening en maatwerk. Vakbond BOA-ACP, aangesloten bij de VCP, heeft een project gericht op de veranderende arbeidsmarkt in het veiligheids- en leefbaarheidsdomein en richt zich op van-werk-naar-werk en het vergroten van mobiliteit en duurzame inzetbaarheid. Dit project is succesvol gebleken. “Mooi om te zien dat mensen in een vroeg stadium worden geholpen naar ander werk. De nadruk moet meer komen te liggen op voorzorg in plaats van nazorg. Zeker met de aankomende transities zoals de energietransitie of de robotisering is een goede arbeidsmarktinfrastructuur noodzakelijk”, zegt VCP-vicevoorzitter Van de Kamp.

Evaluatie
De subsidie stopt eind 2019 waarna de projecten worden geëvalueerd. De resultaten van de evaluatie worden in 2020 verwacht. Sociale partners hebben verzocht om een financiële bijdrage om de evaluatie te overbruggen. Stopzetting van de projecten betekent dat kennis en het netwerk snel zullen verdwijnen. Minister Koolmees heeft aangegeven geen ruimte te zien voor financiering en de evaluatie te willen afwachten.

Laatste nieuws

Verlenging IOW

29 mei 2024

VCP stelt aanpassingen voor evenwichtiger uitvoering in uitkeringsfase

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

28 mei 2024

AI Act: wat is voor belang voor werknemers

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

27 mei 2024

Wil je pensioenfondsbestuurder worden? Meld je dan nu aan!

Meer nieuws