15 september 2015
Het kabinet dient meer oog te hebben voor de middengroepen en moet meer investeren in duurzame inzetbaarheid en lastenverlichting.
Voor het komend jaar lijken de economische vooruitzichten gunstiger. Vakcentrale voor Professionals (VCP) hoopt dat zich dat vertaalt naar meer werk en inkomen. De middengroepen profiteren echter onvoldoende mee van het herstel van de economie. “Het kabinet dient meer oog te hebben voor de middengroepen. Afgelopen jaren hebben voornamelijk zij de klappen opgevangen. Veel mensen voelen de crisis nog in hun werk, inkomen en zekerheden. Naast deze kritiek pleit VCP voor extra faciliteiten voor duurzame inzetbaarheid, dat is van belang voor alle professionals van Nederland”, aldus VCP-voorzitter Nic van Holstein.
Investeren in duurzame inzetbaarheid werknemers
Mensen moeten langer doorwerken om de oudedagsvoorziening en de zorg te kunnen bekostigen. Tegelijkertijd verandert de arbeidsmarkt door globalisering, robotisering en vergrijzing. Dat kan voor individuen bedreigend zijn. Werknemers moeten zichzelf daartegen weerbaar kunnen maken. Werkgevers moeten daaraan een bijdrage leveren. Van Holstein: “De overheid kan daarbij niet weg blijven kijken en moet meer investeren in de duurzame inzetbaarheid van werknemers.” VCP wil een (fiscale) regeling waarvan werknemers gebruik kunnen maken voor de duurzame inzetbaarheid in de verschillende fases gedurende hun carrière.
Middengroepen zijn toe aan lastenverlichting
Tijdens de crisis hebben gepensioneerden en werkenden uit de middengroepen de grootste klappen opgevangen door lastenverzwaringen. “Na jaren van zuur had ik meer zoet voor de middengroepen verwacht”, zegt Van Holstein. De verlaging van de tweede en derde schijf is positief, maar de extra arbeidskorting wordt vrijwel geheel afgebouwd tussen de 34.000 en 50.000 euro bruto, wat niet strookt met ‘werken moet lonen’. Een systeem dat aansluit bij werkelijke rendementen is eerlijker dan de voorgestelde vermogensbelasting. Voor mensen die geld bij de bank hebben staan, bijvoorbeeld omdat ze kleiner moesten gaan wonen, vormt de nieuwe vermogensbelasting een koude douche. “Wanneer je met die bril kijkt, zijn de belastingplannen van het kabinet wederom een nivellering”, aldus de VCP-voorzitter.