7 april 2020
Hoe werkt de corona-crisis door op de werkvloer? We vragen het aan onze eigen professionals. Van Vakbond BOA ACP: Rik Dokter (24), buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) in de gemeente Ermelo.
‘Ik ben sinds mijn achttiende BOA, een functie waarin ik me over een breed front bezighoud met toezicht: denk aan zaken als zorgen voor leefbaarheid in de openbare ruimte en adresonderzoek. Op dit moment is de situatie compleet anders: zorgen dat noodverordeningen van de gemeente worden nageleefd, zodat mensen niet samenscholen om zo verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. Dat gaat over het algemeen heel goed. Als mensen toch samenkomen leg ik uit dat dat niet mag, en meestal is dat voldoende. Met name jongeren vinden de situatie soms lastig. Een enkele keer grijpen we in en wordt er een boete uitgedeeld. We werken daarbij goed samen met de politie.
Mijn diensten zijn nu over het algemeen een stuk langer en zwaarder dan normaal. Het kan zomaar gebeuren dat je aan het eind van een lange dienst nog een nieuwe melding krijgt. Dat is dan wat het is, de situatie is gewoon uitzonderlijk en als professional heb je daarmee te dealen. Het is een kwestie van water bij de wijn doen. Ook fysiek moet je je anders opstellen. Als BOA heb je veel met mensen te maken en speel je vaak een bemiddelende rol. Dat begint met iemand een hand geven, maar juist dat kan nu niet omdat we anderhalve meter afstand moeten houden. Dat voelt heel onnatuurlijk. Maar veiligheid gaat voor alles: toen de noodverordening net inging was ik verkouden en heb ik anderhalve week niet kunnen werken.
Ik hoop dat dit niet al te lang gaat duren, want het geduld van de mensen wordt flink op de proef gesteld. Je merkt dat sommige mensen zich steeds meer aan hun omgeving gaan irriteren. Laten we daarom hopen dat de crisis snel voorbij is.’