Menu
SER over interne markt EU: meer verdieping nodig

De samenwerking binnen de Europese Unie heeft een verdiepingsslag nodig. Willen we een goed antwoord geven op zaken als migratie, digitalisering en de opkomst van China dan is er meer nodig dan economische groei alleen. Sociale rechtvaardigheid en de bescherming van de werknemer zijn minstens zo belangrijk. Dat staat in een SER-advies over de interne markt. De VCP is blij met het advies omdat erkend wordt dat economische en sociale doelen hand in hand gaan. Levensomstandigheden, werkgelegenheid, productiviteit en inkomens moeten verbeteren, stelt de SER.

Achterstanden wegwerken
Om de interne markt beter te kunnen laten functioneren, moeten de verschillen tussen de EU-lidstaten kleiner worden. De interne markt moet volgens het advies dieper en eerlijker worden, met een gelijk speelveld. Op die manier staan we sterker tegenover grootmachten als China en Amerika. Het betekent ook dat het sociaal beleid op orde moet zijn. Nu is er soms sprake van achterstanden binnen de EU, waar bedrijven zoals Ryanair handig gebruik van maken. De VCP is blij dat de SER de noodzaak van een gelijk speelveld en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden in de luchtvaart expliciet benoemt en vindt dat deze vorm van zogeheten ‘regime shopping’ moet worden tegengegaan.

Kunstmatige intelligentie
Het SER-advies gaat ook in op digitalisering en kunstmatige intelligentie en benadrukt daarbij dat het niet alleen gaat om het wel of niet verdwijnen van banen, maar juist ook om de rol die digitale innovaties zoals AI kunnen spelen bij het bevorderen van fatsoenlijk werk. De VCP vindt het terecht dat de SER hier aandacht aan besteedt en dat het noodzakelijk is oog te hebben voor de impact die AI op professionals kan hebben. De VCP promoot al langere tijd de rol en betrokkenheid van professionals in de discussie rondom AI, om te zorgen dat zij de ontwikkelingen de baas blijven en geen slachtoffer ervan worden.

SER-advies
Het SER-advies ‘Prioriteiten voor een fair Europa: samen sterker in een onzekere wereld’ werd op 12 april vastgesteld. Klik hier voor het volledige advies.

Laatste nieuws

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

12 juni 2024

Hoge Raad box 3-uitspraak brengt vraagtekens voor middengroepen

Positief over initiatiefwetsvoorstel voor rouwverlof

12 juni 2024

Positief over initiatiefwetsvoorstel voor rouwverlof

Volgende stap in RVU-actie politie

11 juni 2024

Volgende stap in RVU-actie politie

Meer nieuws