Menu

ANP – 17 maart 2011

Steenborg weg bij MHP 

CULEMBORG (ANP) – Richard Steenborg vertrekt per 1 juli als voorzitter van vakcentrale MHP. Zijn termijn van drie jaar zit er dan op en hij ambieert geen tweede termijn, zo heeft de vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel donderdag laten weten.

Steenborg vindt dat zijn karwei erop zit. “Mijn visie voor de toekomst om te komen tot één ongedeelde MHP, is overgenomen en bekrachtigd door alle bondsvoorzitters.” De uitvoering daarvan laat hij aan een opvolger over.

Steenborg heeft een bijzondere staat van dienst in sociaal-economisch Nederland. Lange tijd was hij plaatsvervangend directeur sociale zaken bij KBB, destijds het moederconcern van onder meer Hema en de Bijenkorf, en zat hij als lid van de werkgeversdelegatie bij de cao-onderhandelingen. Die ervaring kwam hem als vakbondsman goed van pas. “Je kunt je beter verplaatsen in de andere partij als je aan verschillende kanten van de onderhandelingstafel hebt gezeten”, zei Steenborg.

De belangen van werkgevers en werknemers liggen dichter bij elkaar dan vaak wordt gedacht, vindt Steenborg. “Een goed sociaal beleid is in het belang van het bedrijf en is ook commercieel een goede zaak.” Volgens de scheidende MHP-voorzitter beseffen lang niet alle werkgevers dat het personeel de kracht en de kennis van het bedrijf vertegenwoordigt. Te vaak worden werknemers puur en alleen als kostenpost gezien, vindt hij.

De samenwerking met de grootste vakcentrale FNV verliep aanvankelijk stroef. Direct na het aantreden van Steenborg in 2008 voelde hij zich “belazerd” toen de collega-vakcentrale met werkgeversorganisatie VNO-NCW een akkoord sloot om de ontslagvergoeding voor werknemers met een jaarsalaris boven 75.000 euro aan banden te leggen. Zijn eerste grote daad als vakbondsman was om dit akkoord niet te ondertekenen. Immers was het zijn achterban die door deze maatregel geraakt zou worden.

Inmiddels zijn de verhoudingen in de polder weer goed. Steenborg gaat ervan uit dat hij nog voor zijn vertrek de totstandkoming van een “fantastisch en revolutionair” pensioenakkoord meemaakt.

Pensioen zit er voor de 63-jarige Steenborg nog niet in. Naast zijn voorzitterschap bij MHP heeft hij nog tal van andere bezigheden, zo is hij voorzitter van de beroepscommissie van een ziekenhuis, zit hij in verschillende besturen en adviseert hij ondernemingen bij conflicten. “Ik maak eerst mijn werk als voorzitter van MHP af”, aldus Steenborg. “Daarna ga ik nadenken wat ik daarvoor in de plaats ga doen.”  

Laatste nieuws

VCP heeft grote zorgen bij werkwijze arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen door UWV

25 juni 2024

VCP heeft grote zorgen bij werkwijze arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen door UWV

Wat verandert er in het arbeidsrecht en sociale zekerheid per 1 juli 2024?

25 juni 2024

Wat verandert er in het arbeidsrecht en sociale zekerheid per 1 juli 2024?

uitkerinsglasten

25 juni 2024

Gezondheid Nederlanders steeds slechter

Meer nieuws