Menu
Stikstofuitspraak en PFAS-normen nekken ook werknemers

De stikstofuitspraak en de strengere normen voor zogeheten PFAS-deeltjes kunnen serieuze gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. De VCP roept de overheid daarom op om snel met helderheid te komen. De werknemer mag geen slachtoffer worden van de situatie, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. Op 30 oktober protesteerde de bouw in Den Haag om aandacht te vragen voor de situatie.

PFAS
Door de stikstofuitspraak van de Raad van State zijn duizenden projecten in Nederland komen stil te liggen. De strengere normering van PFAS-deeltjes is daar kort geleden bijgekomen. PFAS is een verzamelnaam voor 6000 chemicaliën die in de industrie veelvuldig worden toegepast voor het maken van allerlei materialen. Maar via de producten en door uitstoot komen deze stoffen in hele kleine hoeveelheden in grond en water terecht.

Grondverzet
De PFAS-normering heeft net als de stikstofproblematiek grote gevolgen voor de met name weg- en waterbouw en het grondverzet. Grond en bagger moet aan hele strenge eisen voldoen om verplaatst te mogen worden. Daardoor kunnen bedrijven opeens niet meer doorgaan met bepaalde werkzaamheden of wordt zelfs hun voortbestaan bedreigd.

Deeltijd-ww
Dit kan grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid, zegt VCP-Nic van Holstein. “Als hele projecten komen stil te liggen, heeft dat ook gevolgen voor de mensen die er werken. Hopelijk zijn de gevolgen tijdelijk en komt de overheid snel met duidelijkheid, zodat werknemers weten waar ze aan toe zijn. Mocht het allemaal langer gaan duren, dan moet de overheid ook daar iets mee. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan deeltijd-ww als mensen tijdelijk minder werk kunnen doen.”

 

Laatste nieuws

pensioenlab

22 mei 2024

Bijeenkomst PensioenLab: Een Succesvolle Afsluiting

coalitieakkoord

16 mei 2024

Eerste reactie VCP: Gemengde gevoelens bij hoofdlijnenakkoord 2024-2028

acties vakbonden vroegpensioen

15 mei 2024

Vakbonden: ‘Onvermijdelijk hardere acties als regeling er niet komt’

Meer nieuws