Menu
SWOM helpt 1000 studenten aan stageplek

De komende twee jaar gaat organisatie SWOM (Studeren en Werken op Maat) 1000 studenten met een arbeidsbeperking aan een stageplaats helpen. Bij de gemeente Amsterdam gaan deze maand nog de eerste studenten aan de slag. SWOM wil met het initiatief meer aandacht vragen voor mensen met een beperking, die het door de corona-crisis extra moeilijk hebben.

Arbeidsmarkt

SWOM wil met het project bereiken dat meer werkgevers hun deuren openen voor talentvolle jongeren met een arbeidsbeperking. Daarnaast moet het de kansen van studenten met een arbeidsbeperking vergroten op de reguliere arbeidsmarkt. “Een stage is voor veel mensen vaak een belangrijk opstapje, voor mensen met een beperking is dat niet anders”, zegt Bart de Bart van SWOM, aangesloten bij de VCP.

Steun

Als eerste grote werkgever heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties beloofd mee te doen aan het project. Het ministerie heeft er ook geld beschikbaar voor gesteld. De Bart gaat de komende tijd ook langs andere ministeries om daar stageplaatsen te regelen. Het initiatief wordt aangejaagd door Rick Brink, de minister van Gehandicaptenzaken.

Handreiking

Om alle betrokkenen op weg te helpen lanceren SWOM en het Ministerie van BZK een handreiking over werken met een beperking in corona-tijd. Dat gebeurt met een interactieve PDF en een app, waarop studenten, leidinggevenden, buddy’s en HR-adviseurs hun ervaringen kunnen delen. “Denk daarbij aan zaken als gezond werken in het nieuwe normaal, contact met je leidinggevende en hoe je goed kan worden ingewerkt”, zegt Bart de Bart.

Impact coronacrisis

SWOM is een snel groeiende organisatie die mensen met een arbeidsbeperking aan een baan helpt. De stichting heeft de afgelopen jaren meer dan 950 mensen met een beperking aan werk geholpen. SWOM vroeg tijdens de coronacrisis al vaker aandacht voor mensen met een beperking. Door gebrek aan structuur en regelmaat, het gemis aan contact met de werkgever en sombere gevoelens zijn nu ze veel meer op zichzelf aangewezen.

Bekijk hier de promotiefilm van de stageactie:

Laatste nieuws

Los de hardheden in de WIA op en voorkom brede stelseldiscussie

23 april 2024

Los de hardheden in de WIA op en voorkom brede stelseldiscussie

VCP YP: Bijeenkomst over de nieuwe pensioenwet, ook voor jou relevant!

22 april 2024

VCP YP: Bijeenkomst over de nieuwe pensioenwet, ook voor jou relevant!

CRvB: Meer ruimte voor uitkeringsinstanties om af te zien van een terugvordering

22 april 2024

CRvB: Meer ruimte voor uitkeringsinstanties om af te zien van een terugvordering

Meer nieuws